Fontos

Kézigránátos merénylet történt Göteborgban

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Dobrev, Donáth, MZP

Vihar egy pohár vízben — leginkább így lehet a baloldali ellenzéken belüli mozgásokat leírni. Az új évadban Donáth Anna visszatér a szappanoperába, hogy az “ellenzékváltó” pólus vezetéséért megküzdjön Márki-Zay Péterrel (MZP) és Karácsony Gergellyel. A rákövetkező évadban majd ennek a cicaharcnak győztese áll ki Dobrev Klárával a dollárbaloldal vezetéséről szóló párharcra. Akit még egyáltalán érdekel ez a sorozat, az a következő egy évben a 2021-es előválasztás ZS-kategóriás remixét „izgulhatja” végig – Kiszelly Zoltán politológus írása a Mozgástér blogon.

A DK egy hosszútávúszó komótosságával tempózik előre: Befészkelték magukat a NER legradikálisabb ellenzékének sarkába, megalakították árnyékkormányukat, rendszeres időközönként leigazolnak egy-két baloldali politikust, és hetente jelentkeznek TV produkcióval. A 2021-es baloldali előválasztáson a DK “jól fordult”: Előbb azzal a Jobbikkal kötöttek szövetséget, amely veszélyes lehetett volna a szavazóbázisukra. Második lépésben pedig a többi baloldali párttal közösen fúrták MZP kampányát, illetve miközben a többiek a baloldali miniszterelnök-jelölt személyére figyeltek, a Gyurcsány-párt háttéralkukkal elrendezte, hogy azon a térfélen nekik jusson a legtöbb parlamenti mandátum.

Az “ellenzékváltó” pólust eddig az az MZP képviselte, aki azért válhatott az előválasztás második fordulójában esélyes jelöltté, mert a Momentum mögé állt, így a játékelméletből ismert Chicken Game játékban Karácsony Gergely csak úgy tudta az “ellenzékváltó” szavazatok közte és MZP közti megoszlását, és ezzel Dobrev borítékolható győzelmét megakadályozni, hogy visszalépett a hódmezővásárhelyi polgármester javára.

Csak egy maradhat (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

Így lett az előválasztás második fordulójában MZP a baloldal miniszterelnök-jelöltje, aki a nagyvárosokban jóval népszerűbbnek bizonyult, mint Gyurcsány Ferenc következetesen leánykori nevét használó felesége. MZP az előválasztás második fordulójának estéjén bátortalan kísérletet tett egy “7. frakció” elfogadtatására, ám a szivárványkoalíció másik hat pártja ezt elhárította, így MZP saját parlamenti bázis nélkül maradt. Nem maradt más, mint a guruló dollárok fő fogadóállomásaként fungáló Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM) mellé 2022 végén megalakítani a “7. pártot”, amiről alig hallani és még az alapító tagjai sem akarják azt felvállalni.

A 2022. áprilisi negyedik kétharmad és a guruló dollárok miatti sokkhatás után MZP már a 2024-es EP-választásra gyúr, ahol a lejtmenetben lévő és újabban már a határkerítésekbe is beleszerető Európai Néppárt (EPP) globalista magyar tagpártját kéne uniós mandátumhoz juttatnia. MZP az önkormányzati választáson “civil” polgármesterjelöltek indulását szorgalmazza a nagyvárosokban, akikre “civil” pártja a későbbiekben biztosan számítana. A politikai elmúlás ellen küzdő baloldali törpepártok mentenék, ami menthető, az MSZP például a regnáló balos polgármestereket automatikusan közös jelöltként indítaná újra, és csak ott szorgalmaz előválasztást, ahol nincsen megállapodás.

A DK láthatóan a 2021-es sikerreceptet ismételné meg: Miközben mindenki a főváros és a pártpolitikai szempontból értelmezhető nagyvárosok és kerületek polgármesteri székére figyel, ők a képviselő testületi többségre gyúrnak. A Fővárosi Közgyűlésben és Zuglóban is sikerült 2019 után annyi baloldali képviselőt “megnyerniük”, hogy a városvezető a DK-s többség nélkül ne tudjon kormányozni.

A DK szempontjából a baloldalon “legnagyobbá válni” után most a “legnagyobbnak maradni” a feladat, ami minden piacvezető számára komoly kihívás. Ezért írhatták az EP-képviselő Dobrev Klára neve alá, hogy az árnyékkormány miniszterelnök-jelöltje, hogy megszólalásaink súlyt kölcsönözzenek és kiemeljék őt a baloldali politikusok tömegéből.

Mivel a baloldal 2022 áprilisa óta nem tért magához, és a jelenlegi trendek folytatása a DK további erősödését hozná, a Momentum visszahívta a szülési szabadságon lévő Donáth Annát, akire komoly feladat hárul: Lendületet kellene adnia a Momentumnak, hogy a globalista párt legalább utolérje a DK-t és az EP-választára meg is előzze riválisát. Donáth és újszülött gyermeke szemszögéből 2023 nyara lett volna a visszatérés optimális időpontja, most fél évvel korábban kell visszatérnie és egy bő évet kell intenzíven végig kampányolnia. Ha eredményes lesz, a globalista panteonba emelkedhet, ha elbukik, legfeljebb marad EP-képviselő.

Donáth Annának első körben MZP-vel és Karácsony Gergellyel kell az “ellenzékváltó” pólus vezetéséért megküzdenie. Ehhez már meg is jelent az első kommunikációs termék, az egymás hatását kioltó előválasztási szalagcímeket idéző “kutatás”, miszerint Dontáh Anna a “lekedveltebb” ellenzéki politikus. A híradások a kontraszt kedvéért kiemelik, hogy ezen kutatás szerint (is) a Gyurcsány-politikus-házaspár a legelutasítottabb.

Indul tehát a baloldali szappanopera újabb évada, amelynél még nem látszik, hogy a “nagy visszatérő” Donáth Anna rögtön fő riválisát, Dobrev Klárát célozza-e meg, avagy “saját térfelén” küzd-e meg előbb az elsőbbségért. A plakátakcióval felvezetett nagy visszatérésre időzített “kutatás” az előbbit valószínűsíti, de a cicaharc eredménye tulajdonképpen mindegy is, mivel végül ugyanazt a guruló dollárokkal finanszírozott és globális érdeket képviselő baloldalt kapjuk, mint eddig.

Kiemelt kép: Karácsony Gergely, a Párbeszéd társelnöke, fõpolgármester beszédet mond, mellette Márki-Zay Péter, az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje, a Mindenki Magyarországa Mozgalom elnöke és Donáth Anna, a Momentum elnöke, a párt európai parlamenti képviselője az Egységben Magyarországért eredményváró rendezvényén, a Városligeti Mûjégpályán az országgyûlési választás és gyermekvédelmi népszavazás napján, 2022. április 3-án (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

Ajánljuk még