logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Cukorbetegek világnapja: fókuszban a megelőzés

A cukorbetegek világnapját először 1991. június 27-én tartották meg, az esemény a cukorbetegség világszintű gyors terjedésére reagál. Ezen a napon szűrőprogramokkal, médiakampányokkal és sportrendezvényekkel fókuszálunk a cukorbetegség megelőzésének lehetőségeire, de a világesemény felhívja a figyelmet a cukorbetegség okozta szövődmények veszélyeire is.

 

De mi is pontosan a cukorbetegség?

A cukorbetegség egy olyan anyagcsere-betegség, amelynél az inzulinhatás csökkent vagy hiányzik, emiatt a szervezet egyes sejtjei nem képesek a vérből a szőlőcukrot felvenni, így éheznek. A cukorbetegség két típusra osztható. Míg az 1-es típusú diabéteszben szenvedők aránya körülbelül 4–5 százalékra tehető, a 2-es típus sokkal gyakoribb a hazai lakosság körében, a cukorbetegségben szenvedők mintegy 90 százaléka ebbe a típusba tartozik – olvasható a Ficsakblog bejegyzésében.

Ez utóbbi, vagyis a 2-es típusú diabétesz kialakulásában hatalmas szerepe van életmódbeli tényezőknek.

Kiemelkedően negatív hatással van a cukorbetegség kialakulására a nem megfelelő táplálkozás, valamint a mozgáshiányos életmód.

Az egészségügyre óriási terhet ró a cukorbetegséggel kapcsolatos ellátás. A cukorbetegség kialakulásának megelőzése érdekében az ország, a kormány számos intézkedést hozott az elmúlt években. Az egészséges életmódra buzdító kampányokon felül az oktatási intézményekben bevezetésre került a mindennapos testnevelés valamint a közétkeztetés reformjának hátterében is sok egyéb más mellett, a cukorbetegség megelőzésének szándéka áll.

(Forrás: Ficsak Blog)

Az elmúlt évek kutatási adatai arra mutatnak rá, hogy világviszonylatban a cukorbetegség ma már nagyobb kockázati tényezővé vált, mint a dohányzás. Óriási kockázatokat vállal az, aki nem foglalkozik időben ezzel a problémával.

Magyarországon a lakosság 5–10 százaléka, 600–700 ezer ember érintett a diabétesz valamely formájában és ahogy feljebb írtuk már, a cukorbetegség mintegy 90 százalékban fordul elő a 2-es típusú cukorbetegség, amelynek kialakulásában olyan életmódbeli tényezők állnak, amelyek megváltoztatásával jelentősen csökkenhetne a betegség kialakulásának lehetősége.

(Forrás: Ficsak Blog)

Ijesztő tény, hogy amíg régebben a gyerekek jellemzően az 1-es típusú cukorbetegségben szenvedtek, napjainkban egyre gyakoribbá vált a 2-es típusú diabétesz is a gyerekek körében. Ennek hátterében pedig egyértelműen a nem megfelelő életmód, az egészségtelen táplálkozás valamint a mozgáshiányos, tespedő, ülő életmód tehető felelőssé. A magas zsír és magas szénhidráttartalmú kész- és gyorsételek, a finomított lisztből készült péksütemények, a cukros üdítőitalok mértéktelen fogyasztása, valamint a kevés zöldség- és gyümölcsfogyasztás áll.

Az egészséges életmód kialakítása éppen ezért az egész család számra elengedhetetlen. A szülői minta pedig életbevágóan fontos ezen a területen is. Hiszen ha a szülők számára természetes a mozgás, és az étrend is egészséges keretek között zajlik, akkor a gyerek számára sem akkora kihívás, a rászabott – akár egy kicsit szigorúbban kalkulált – étrend betartása. Akár megelőzésről, akár a már kialakult betegség kezeléséről, visszaszorításáról van szó.

(Forrás: Ficsak Blog)

Hogyan ismerhetjük fel, ha akár gyermekünk, akár mi magunk diabéteszben érintettek vagyunk?

  • gyakori vizelés (polyuria),
  • a nagy mennyiségű, gyakori vizelés miatt kialakuló állandó szomjúságérzet, fokozott folyadékfogyasztás (akár éjszaka is többször felébredünk),
  • szomjúság miatt,
  • testsúlycsökkenés, állandó vagy emelkedő éhségérzet mellett,
  • fokozott fáradtság, megnövekedett napközbeni alvásigény,
  • acetonos lehelet.

A megelőzés mellett rendkívül fontos az időben felállított diagnózis és a kezelés megkezdése, ugyanis a cukorbetegség számos betegség előidézője lehet. Magas vérnyomás, fokozott hajlam a fertőzésekre, szemkárosodás, vesekárosodás, ér- és idegrendszeri károsodás is kísérheti/követheti a diabéteszt.

Ajánljuk még