×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!
×

ARCátlanság – Súlyos milliókba került az újbudaiaknak minden idők legprovokatívabb „közérzeti” plakátkiállítása

 

„Ez nem kultúra, nem művészet, ez egy undormány” – ezt a sommás véleményt nem egy jobboldali, fideszes, hanem az újbudai DK-frakció egyik képviselője posztolta Facebook-oldalán a szeptember 17-én megnyílt 21. ARC-kiállítás felhozatala láttán. Az ultraprovokatív tartalom azonban nem az egyetlen botrányos eleme a XI. kerületi Bikás parkban éppen csak megnyílt, agresszív LMBTQ-propagandát terjesztő egyoldalú politikai véleményexpónak. Akárcsak tavaly, a nemzeti, keresztény jelképeinkkel is előszeretettel gúnyolódó kiállítás megrendezésének ügyében idén is jogszerűtlen politikai paktum születhetett. Legalábbis erre utal, hogy közösségi oldalán az ARC már hónapokkal a hivatalos előterjesztés előtt meghirdette a rendezvényt pontos helyszínnel és időponttal. De nem kell fájnia a szervezők fejének azért sem, hogy kifizessék a 17 milliós közterület-használati díjat. Ugyanis a Bikás park zöldfelületét az idén is gombokért igénybe vehetik – a pénztelenség miatt siránkozó baloldali településvezetők újbudai kompániája pedig tovább apaszthatja a kerület büdzséjét az amortizált környezet helyreállításával. Nem véletlen, hogy Budapest momentumos főtájépítésze sem járult hozzá, hogy a főváros zöld területeire telepedjen a plakátkiállítás.

Már a rendezvénynek helyszínt biztosító XI. kerület képviselői táborából érkező felháborodott hangok alapján is érzékelhető: az ARC történetének eddigi legprovokatívabb köztéri plakátkiállítása nyílt meg Újbudán. Akárcsak tavaly, a „közérzeti” rendezvény ismét az újbudai Bikás parkban jelentkezik, ezúttal Életjel alcímmel szeptember 17. és október 17. között. A kerület képviselő-testületéből elsőként Junghausz Rajmund, a kerület fideszes önkormányzati képviselője véleményezte a plakátkiállításon látottakat.

Facebook-bejegyzésében Barabás Richárd kultúráért felelős alpolgármester szerepét minősíti, illusztrációként pedig az Újbuda különdíját elnyert, szélsőséges LMBTQ-propagandaplakát előtt, középső ujját felmutatva nyilvánít véleményt (az alkotó a plakáton úgy jelenít meg egy mérkőzést, „mintha csak gonosz nácik és kedves szivárványosok járnának meccsre”).

Csernus László felvétele

Újbuda nem a privát homokozód, nem arra való az önkormányzat, hogy a szexuális orientációddal szórakoztasd a választókat (…) 2019 októberét követően Barabás Richárd alpolgármester öncélú ámokfutásba kezdett. Ilyen erőszakos szexuális tartalmat közvetítő politikára a kerület életébe eddig nem volt példa. Most úgy látom, hogy jobban járt volna Újbuda, ha a polgármester nem engedett volna Karácsony Gergely zsarolásának és az eredeti elképzelés szerint az egy képviselős Párbeszéd nem adott volna alpolgármestert. Terhes ez így mindenkinek

– fogalmaz a képviselő.

Junghausz bejegyzését követte felháborodott posztjával Rádi Károly önkormányzati képviselő. Erős kritikai megjegyzései azért is meglepők, mivel a politikus a rendezvény létrejöttében oroszlánrészt vállalt újbudai balliberális képviselők táborát erősíti – a DK-frakció tagjaként.

Ettől tényleg agyf@szt kaptam! Eljutott erre a szintre ez az ultraliberális világ… Tényleg ez a szint? Ezt kellene elfogadni? Mert persze, ha ezt nem teszed, abban a pillanatban csakis kizárólag egy antiszociális, kirekesztő, homofób, neonáci, posztkommunista lehetsz, akinek nincs helye Európában, de lassan a világban sincs

írja a balos képviselő, zárásként pedig hozzáteszi:

Ez nem kultúra, nem művészet, ez egy undormány.

A konsternáló opuszok sora azonban nem az egyetlen botrányos része az éppen csak megnyílt, LMBTQ-ideológiát terjesztő egyoldalú politikai véleményexpónak.

Akárcsak tavaly, a nemzeti, keresztény jelképeinkkel is előszeretettel gúnyolódó kiállítás megrendezésének ügyében ugyanis jogszerűtlen politikai paktum születhetett. 

A XI. kerület balos vezetése feltehetően már jóval a hivatalos előterjesztés és szavazás előtt megállapodott a „közérzeti” kiállítás szervezőivel arról, hogy az önkormányzat idén ősszel is helyszínt biztosít a köztéri rendezvénynek.

Ahogy az önkormányzat honlapján is elérhető, László Imre DK-s polgármester nevéhez fűződő előterjesztésben is olvasható, a rendezvény közterület-használati díja – a vonatkozó rendelet alapján – 38 napra és háromezer négyzetméternyi területre „mindösszesen” 17 120 000 forint lenne (négyzetméterenként napi 150 forint plusz 20 ezer forint alapdíj megállapítása mellett). A 21. ARC-kiállítás újbudai megrendezéséről az önkormányzat gazdasági bizottságának szeptember 1-jei rendkívüli ülésén, a balliberális szavazatok többségével meghozott döntése értelmében azonban ezt elengedték, és

a kerületvezetés gyakorlatilag díjmentesen – azaz egy jelképes összegért, egy forint/négyzetméter költségért – bocsátotta a területet a kiállítók rendelkezésére.

A “kreativitás szabadságát” hirdető plakátkiállítás egyik opusza (Csernus László felvétele)

További kérdéseket vet fel, hogy a szeptember eleji bizottsági ülés előtt egy hónappal az ARC már tényként tálalta Facebook-oldalán, a támogató médiumok pedig már a pályázatok leadási határideje előtt egy hónappal, június közepén hírt adtak a Bikás parki kiállításról – dátummal és helyszínnel. Azaz a képviselők hamarabb értesültek az online közösségi médiából arról, hogy a kerületükben megrendezik a kiállítást, minthogy arról tárgyaltak, illetve a hivatalosan benyújtott igénnyel egyáltalán szembesültek volna.

Mindez arra utal, hogy az önkormányzat vezetői (önkormányzati forrásaink szerint a folyamatban leginkább ügybuzgó László Imre polgármester és Barabás Richárd alpolgármester szerepe merül fel) előzetesen, még jóval azelőtt kötelezettséget vállaltak a helyszín biztosítására, hogy a kerület illetékes bizottsága döntést hozott volna a kérdésben.

Másként az ARC miért is kockáztatta volna, hogy nyilvánosságra hozza a rendezvény helyszínét és pontos időpontját?

Ultravicces plakát a 2020-as ARC-kiállításról (Forrás: Facebook/ARC)

Úgy tűnik, a kabinet érintett tagjai arra odafigyeltek, hogy túlzottan ne lógjon ki a lóláb: a szeptember 1-jei rendkívüli ülésen a gazdasági bizottság tagjai szavaztak egy másik nonprofit rendezvénnyel, az Eleven Ősz Fesztivállal kapcsolatosan is, ahol a döntés értelmében szintén díjmentesen engedték át az önkormányzati területeket. Igaz, az előterjesztés szerint a Bartók Boulevard Egyesület szervezte ötnapos fesztivál a közterületet csak két ponton, összesen hat négyzetméternyi területen veszi igénybe, aminek a közterület-használati díja összesen 25 ezer forint lenne. A nagyvonalú díjmérsékléssel tehát jelentéktelen, az ARC-nak tett 17 milliós gesztussal összemérhetetlen bevételtől mondott le a kerület.

De nem ez az első eset, hogy a kerület nagyvonalúan, „méltányosságból” szinte ingyen átengedi zöldfelületét az ARC-nak.

Tavaly, amikor a LMBTQ-propagandafesztivál legtöbb rendezvényét a DK fővárosának tekintett Újbudára költöztették, a 80 ezres példányszámú Újbuda újság szivárványszínű Nagy-Magyarországgal hirdette címlapján, hogy a Bikás parkban rendezik a 20. ARC-kiállítást, noha – az idei gyakorlathoz hasonlóan – még nem is született erről döntés.

Nem mindenki érezte át a kiegyezési javaslat iróniáját: a 2019-es ARC-kiállítás egyik legvitatottabb plakátját ismeretlenek csúnyán megrongálták (Forrás: Facebook/ARC)

Csernus László, a Fidesz XI. kerületi frakcióvezetője érdeklődésünkre felelevenítette, hogy a gazdasági bizottság balliberális többsége akkor több mint 30 millió forint közterület-használati díjat engedett el az ARC-kiállítás javára, amelynek így csupán 209 ezer forintot kellett fizetnie a kerületnek.

Vagyis 2020-ban 30 millióval támogatták meg a DK, az MSZP, a Momentum, a Jobbik és az LMP újbudai képviselői azt a rendezvényt, amelyet szivárványos Nagy-Magyarországgal hirdetnek és a tolerancia nevében olyan, az emberek többsége számára magasztos, nemzeti és keresztény jelképekkel»közérzeti kiállítás« kiemelt plakátjai bajosan tükrözhetik a harmadszor is kétharmados kormánytöbbséggel irányított ország lakóinak általános kedélyállapotát

– fogalmazott a képviselő.

Csernus emlékeztetett arra is, hogy az egy hónapon át tartó, az őszi, esős időszakban egy hónapon át tartó plakátkiállítás a zöldfelület letaposásával tavaly súlyosabb károkat okozott a park környezetében, amelyek rendbetétele további kiadásokat igényelt a kerülettől. Az állványzat elhordásával október 20-ig elhúzódó rendezvény miatt pedig idén is hasonló károkkal kell számolni. Szeptember 2-án kelt Facebook-posztjában a képviselő összefoglalta a visszásságokat, és felhívta a figyelmet arra, hogy

maga a legzöldebb főtájépítész, a momentumos Bardóczi Sándor sem engedte meg, hogy a főváros zöld területeire telepedjen ez a közterületi kiállítás.

Budapest főkertésze a hirado-hu-nak megerősítette, hogy az ARC megkereste a fővárost és a Főkertet, hogy a Margitszigeten biztosítsanak helyszínt a kiállításhoz, tekintettel arra, hogy a Városháza parkban és parkolóban az elinduló rekonstrukciós munkák miatt ez nem lehetséges. Az ARC által javasolt helyszínen nemrégiben történt meg a parkrekonstrukció, amelyeket a kiállítás építése és bontása veszélyeztetett volna.

Ezért két másik alternatív helyszínt ajánlottak a szervezőknek – a Margitszigeten és a Népligetben – ám ők egyik helyszínjavaslattal sem kívántak élni, és inkább ismét Újbudára vitték a kiállítást. A főtájépítész magyarázata szerint a „nagyterhelésű rendezvényeknek” burkolt területeken érdemes helyszínt találni, a főváros pedig minden esetben ebben az irányba igyekszik terelni a Fővárosi Önkormányzat vagyonkezelésébe tartozó zöld területekre érkező kérelmeket. Pontosan azért, hogy minimalizálják a rendezvényekkel járó zöldfelületi károkozást.

Az újrafüvesítés nem volt ingyen, csak a kiállítás: kitaposott, amortizált zöld terület a Bikás parkban a 20. ARC-on (Forrás: Facebook/ARC)

„A Bikás park nem fővárosi tulajdon, nem is tartozik a főváros kezelése alá, azzal a területtel a XI. kerület (Újbuda) önkormányzata rendelkezik, ezért erre a Fővárosi Önkormányzatnak nincs semmilyen ráhatása, illetve adata sincs az ott történt esetleges károkozásról” – szögezte le Bardóczi Sándor.  Csernus László ezzel kapcsolatban megjegyezte:

különösen elszomorító, hogy politikai haszonszerzés okán a korábban oly harsányan zöldgondolkodó Momentum és LMP képviselői is simán megszavazták, hogy a kerület zöld területét ismételten tönkre tegye ez a kulturális rendezvényként hirdetett politikai kampányesemény.

Feltettük kérdéseinket Barabás Richárd kultúráért felelős alpolgármesternek is, aki azzal hárította el érdeklődésünket, hogy egy élő műsor keretében örömmel válaszol – figyelmen kívül hagyva a nyilvánvaló tényt, hogy online hírszolgáltató médiumként a hirado.hu szerkesztőségénél erre nemigen van lehetősége.

Címlapkép: Facebook/Junghausz Rajmund

Csak felnőtteknek!

Az oldal alkalmas kiskorúak fizikai, szellemi vagy erkölcsi fejlődésének kedvezőtlen befolyásolására.

Tartalma a 2010. évi CLXXXV. médiaszolgáltatásokról és a tömegkommunikációról szóló törvény által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.