logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Vatikáni nagykövet: A pápa méltónak talált minket arra, hogy ellátogasson az eucharisztikus kongresszusra, Budapestre

| Szerző: hirado.hu
Magyarország szentszéki nagykövetével, Habsburg-Lotharingiai Eduárddal készített interjút a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusról, a pápa budapesti látogatásáról, Magyarország migrációs politikájáról, az Európát érintő demográfiai válságról és az EU alapítói által képviselt értékek hanyatlásáról az olasz Città Nuova lap. A nagykövet az interjúban kiemelte, hogy sokat adhat még Európának egy olyan közép-európai ország, amelynek évtizedeken át meg kellett harcolnia az olyan alapértékekért, mint a hit, család, nemzet.


A magyaroknak több mint ezer esztendeje, Szent István király uralkodásának kezdete óta mindig jó kapcsolatuk volt a római pápákkal. Szent István király volt az, aki eldöntötte, hogy népe felveszi a kereszténységet, és II. Szilveszter pápa küldött neki királyi koronát – ez a mai magyar korona felső része. Az a tény, hogy a koronája ma is látható az Országházban, Budapest szívében, felejthetetlen emlékeztető a nemzetünk számára – nyilatkozta a szentszéki nagykövet az olasz lapnak.

A Vatikán és a magyar állam több mint ezeréves kapcsolatáról kiemelte, hogy:

„ma is baráti a kapcsolat, ami abból is látszik, hogy a pápa méltónak talált minket arra, hogy ellátogasson az eucharisztikus kongresszusra Budapestre – ez ritka dolog a kongresszusok történetében.”

Az interjúban szóba került a migráció témája is. A Magyarországot migrációs politikája miatt ért támadásokról a szentszéki nagykövet kifejtette, érthető, hogy egy ennyire feszítő globális problémáról, amilyen a migráció is, Európa különböző államainak kormányai eltérő álláspontokat fogalmaznak meg.  Ferenc pápa jól mondta – pontosan emlékszem rá, 2018-ban, a szokásos újévi diplomáciai találkozón hangzott el –, hogy a Szentszék nem szeretne beleavatkozni olyan döntésekbe, amelyek az államok kompetenciájába tartoznak, mivel az államok felelőssége a befogadás biztosítása, szem előtt tartva a politikai, társadalmi és gazdasági helyzetüket, valamint a befogadási és integrációs lehetőségeiket. A legjobb válasz talán az, ha elmesélem egy két évvel ezelőtti találkozásomat Ferenc pápával a Szent Péter téren.  A pápa keresztény fiatalok egy csoportját fogadta – valamennyien nehéz körülmények közül érkeztek, és mindegyikük a Hungary Helps program állami ösztöndíjával folytatta tanulmányait. A szentatya őszinte elismerését fejezte ki azért, ahogy Magyarország támogatja a nehézségekkel küzdő közösségeket, és őszintén hálás volt, hogy ezek a fiatalok, az Olaszországban kapott tudással felvértezve, vissza fognak térni a szülőföldjükre, hogy a hazájuk jövőjét építsék. És az ilyenkor szokásos csoportképen a pápa kérte, hogy ő tarthassa a magyar zászlót… – világította meg a történteket a szentszéki nagykövet.

Ferenc pápa keresztény fiatalok egy csoportját fogadta. A kép jobb oldalán a hátsó sorban: Habsburg-Lotharingiai Eduárd szentszéki nagykövet, Kiss Bertalan főtanácsadó és Azbej Tristan, a Hungary Helps Program megvalósításáért felelős államtitkár

Európa demográfiai válságára, a csökkenő születésszámokra a magyar kormány erre született válaszát is érinti az olasz lap az interjúban. A nagykövet kifejti, hogy: „Magyarország már évekkel ezelőtt látta ezt a veszélyt, és kidolgozta a lépéseket. Az Orbán-kormány kilenc éve dolgozik ezen, és nagyszerű eredményeink vannak: 40 százalékkal nőtt a házasságok száma, 25 százalékkal csökkentek a válások, és ami még nagy dolog, 30 százalékkal csökkent az abortuszok száma. Világos, hogy egy ilyen változás eléréséhez elengedhetetlen a kormány azon szándéka, hogy elkötelezetten támogatja a családokat, segíti őket, és azt üzeni nekik, hogy a gyermekek vállalása ajándék a társadalom számára. A családok anyagi segítséget is kell, hogy kapjanak, ilyenek a vissza nem térítendő támogatások, adókedvezmények, bizonyos esetekben adómentesség, ezenfelül az otthonteremtési támogatás és más kedvezmények.”

Az interjú magyarul az Új Város online felületén jelent meg. A teljes interjút itt olvashatja el: Újvárosonline.hu

 

Érdekes lehet számodra:

Ajánljuk még