×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!
×

Egybeolvad a Városliget fáival a Magyar Zene Háza különleges épülete - VIDEÓ

 

Izgalmas újdonságokkal folytatódik a Városliget történelmi léptékű megújítása, hiszen az év végére elkészül a rangos nemzetközi díjakkal már elismert Magyar Zene Háza. Videón és fotókon, illetve számítógépes grafikákon mutatjuk meg, hogy áll Európa egyik legnagyobb izgalommal várt kortárs épületének építése.

A Magyar Zene Háza harmonikusan beleolvad a természetbe (Fotó: BePresent/Liget Budapest Projekt)

A Városliget egyik legkülönlegesebb épületének tervezése során a japán építész, Fudzsimoto Szou nagy hangsúlyt fektetett az épület és a park harmóniájára, valamint az intézmény funkcionális összetettségére is. Ennek megfelelően a Magyar Zene Háza hármas – kiállítási, előadóművészeti és oktatási – feladata építészetileg is jól elválik: míg a koncert- és az előadóterem, valamint a szabadtéri színpad a városligeti park szintjén helyezkednek el, addig a kiállítóterek a föld alatt, az oktatási és kutatási helyiségek pedig az emeleten, a ház „lebegő kalapjában” találhatók.

A ház három fő funkciója – az interaktív kiállítás, a koncert és a zenepedagógia – három szinten kap helyet; ezeket művészi csigalépcső köti össze (Fotó: BePresent/Liget Budapest Projekt)

A Magyar Zene Háza három fő funkciója – az interaktív kiállítás, a koncert és a zenepedagógia – három szinten kap helyet. Ezeket egy 14 tonnás, művészien kimunkált, függesztett csigalépcső köt össze.

A világ leginnovatívabb építészének választott Fudzsimoto Szou egy modern, extravagáns házat álmodott meg a zenének, a végeredmény pedig egy könnyed, légies, nyitott és harmonikus épület lesz, egyedülálló interaktív tartalommal.

A Magyar Zene Háza különleges funkciókat ellátó rendhagyó zenei intézmény lesz – ígérik a közleményben. Komplex zenei beavatóhelyként működik majd, amely számtalan élményt tárja a látogatók elé: interaktív zenetörténeti kiállítást, koncerteket, zenei kísérleteket, zenepedagógiai foglalkozásokat, a zene hallgatásának és kipróbálásának megannyi lehetőségét.

Az egyedi nyílások egy részén átbújnak a ligeti fák, más részük pedig arra szolgál, hogy bevezessék a fényt az épület belsejébe (Fotó: BePresent/Liget Budapest Projekt)

A Magyar Zene Háza különleges, lebegő formájú tetejét a hang rezgésének vizuális képéből, a hullámból kiindulva formálta meg a már említett japán építész, aki egy átlátszó épületet tervezett a liget fái közé. A játékos hullámzással vastagodó, majd elvékonyodó tetőzet végig a városligeti lombkorona szint alatt marad, így a ház harmonikusan beleolvad a természetbe.

Az építészeti bravúrnak számító tetőzetben szinte nincs két párhuzamos elem, nincs derékszög, a felületét közel 100 egyedi tervezésű nyílás töri át, amelyek egy részén átbújnak a ligeti fák.

Más részük pedig arra szolgál, hogy bevezessék a fényt az épület belsejébe.  Ez a zöld megoldás segíti a belső terek megvilágítását és a különleges atmoszféra megteremtését.

A nagyobbik terem színpada emelhető és süllyeszthető (grafika: BePresent/Liget Budapest Projekt)