×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!
×

Ma se induljon el esernyő nélkül

 

Pénteken főleg az ország déli részén lesz elengedhetetlen eszköz az esernyő.

(Forrás: Országos Meteorológiai Szolgálat honlapja)

A délelőtt első felében a keleti országrész felett lévő maradványfelhőzetet leszámítva napos idő lesz, majd előbb a déli és a keleti országrészben, később másutt is egyre erőteljesebbé válik a gomolyfelhő-képződés – olvasható az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapján. 

Napközben ismét egyre aktívabbá válik a légkör, ekkor elsősorban az ország déli és keleti felén pattanhatnak ki nagyobb számban zivataros gócok. Ezt követően a késő délutáni, kora esti órákban dél, délkelet felől kiterjedt zivatarzóna érkezik, amely fokozatosan északnyugat felé halad.

A legintenzívebb cellákat ekkor már elsősorban felhőszakadás (rövid idő alatt lehulló 25-30 milliméter, esetenként akár 50 millimétert meghaladó) kísérheti, emellett viharos (jellemzően 60-80 kilométer/órás, néhány helyen esetleg ezt meghaladó sem kizárt) széllökés és apróbb szemű jégeső is társulhat hozzájuk.

(Forrás: Országos Meteorológiai Szolgálat honlapja)

A zivatarok a szombatra virradó éjszakába is átnyúlhatnak, emellett ekkor esetleg a Dél-Dunántúlon nagyobb mennyiségű tartós csapadékra is esély van.

Időnként megélénkül az északi, északkeleti szél.

A legmagasabb nappali hőmérséklet 28 - 33 fok között valószínű. Késő estére 20 és 27 fok közé hűl le a le.

A címlapfotó illusztráció.