Petícióban kérik a magyar szurkolók az UEFA-t, ne engedje a szivárványvilágítást a magyar–német meccs alatt

 

Már közel 33 ezren írták alá azt az online petíciót a CitizenGo oldalán, melynek célja, hogy a szerdai német–magyar Európa-bajnoki csoportmérkőzésén ne világítsák ki szivárványszínűre a müncheni stadiont. Az aláírásgyűjtést azt követően indították el, hogy melegjogvédő szervezetek a magyar pedofilellenes törvény ellen tiltakozásképp arra kérték a szervezőket, hogy a mérkőzés alatt szivárványszínekben pompázzon az Allianz Arena.

„A foci az foci, nem pedig politikai tartalmak vagy az egyre növekvő számú szexuális identitások reklámozásának a helye”írták a petíció szervezői az UEFA vezetőinek címzett nyílt levelükben.

„A stadion LMBTQ-üzenettel való kivilágítása megalázná mind a magyar válogatott, mind a magyar nemzet tagjait. A magyarok többsége szerint ugyanis fontosak a szülői jogok, és fontos a gyermekek védelme a szexuális befolyásolástól” – írták.


A múlt héten elfogadott pedofilellenes törvény egyes részeinek módosítását több szervezet is homofóbnak tartja. A fiatalkorúak védelmét szolgáló törvény ezután nemzetközi össztűz alá került.

„A müncheni városi tanács egy látható üzenetet kíván küldeni a szolidaritásáról a magyarországi LMBT-közösségnek, amelyet hátrány ér a magyar kormány által elfogadott új szabályozás miatt” – áll a müncheni frakciók közös közleményében.

Az ügyben megszólalt Markus Söder bajor kormányfő is, aki támogatja a müncheni stadion szivárványszínű díszkivilágítását.

„Az aréna megvilágítása a szivárvány színeivel – társadalmunk szabadságának jele lenne, ezért nagyon támogatnám”

– mondta a Keresztényszociális Unió (CSU) elnöke hétfőn.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter európai uniós tagországok külügyminisztereinek hétfői luxemburgi találkozója előtt elmondta, hogy rendkívül káros és veszélyes, amikor összekeverik a sportot a politikával.

„Mi Magyarországon a magyar gyerekek védelme érdekében elfogadtunk egy törvényt, és ez ellen Nyugat-Európában most ágálnak”

– fogalmazott.

Az online petíciót, illetve a szavazás állását itt nézhetik meg.

A címlapfotó illusztráció.