Többet foglalkozik Budapest baloldali vezetése a rovarhotelekkel és a méhlegelőkkel, mint az emberekkel

 

A kormánypártok szerint az új baloldali lustaság jelképe, hogy a lekaszálatlan budapesti parkokban kitesznek egy táblát méhlegelő felirattal. Nacsa Lőrinc KDNP-s képviselő a parlamentben arról beszélt: az allergiaszezonban emiatt is szenvedni fognak a pollenekre érzékeny emberek. A főváros néhány hete indította el programját, amelynek célja, hogy rovarbarát, vadvirágos, városi kaszálók jöjjenek létre. Szakemberek szerint a stresszes városi környezetben akár meg is vadulhatnak a méhrajok – hangzott el az M1 Híradóban.

Lábszár közepéig érő gaz van a Petőfi hídra vezető járda mellett. A parkban pedig magasra nőtt fű, közötte dudvaszigetek, és szemét. A területen sárga tábla: „Nem minden gaz, ami magasra nő, lehet akár méhlegelő.”

A Bocskai úton is hasonló a helyzet: a járdaszegély mellett már feljött a gaz, összegyűlt sár és a csikkek. A két útpálya közötti füves területen pedig szamárkóró, eldobált műanyag poharak, gondozatlan fű. És megint egy tábla „Nem gaz, méhlegelő”.

A rovarhotelek után ez a főváros egyik új zöld programja, amelynek részeként összesen egyharmad margitszigetnyi területen nem nyírják a füvet Budapesten. A Főkert szerint ezzel rovarbarát, vadvirágos, városi kaszálók jönnek létre.

„Ez egy szemléletformálás, ami nyilván nem megy egyik napról a másikra. Hanem ezt folyamatosan kell kommunikálni és fenntartani”

– mondta Zakar András, a Főkert Zrt. vezérigazgatója.

A méhészek szerint veszélyt jelenthet, hogy a szokatlan, stresszes környezetben akár meg is vadulhatnak a méhek, ráadásul a rovarnak sem ideális egy forgalmas út melletti terület.

Nem biztos, hogy olyan méhlegelőt tudna egy városi környezet biztosítani a méhek számára, ami ideális lenne – jelentette ki Mészáros János, a Zselici Méhész Egyesület elnöke.

A méhlegelők ügye a parlamentben is téma volt a jövő évi költségvetés vitájában.

A KDNP-s Nacsa Lőrinc szerint

lusták a baloldali kerületi vezetők, mert nincs kedvük lekaszáltatni a füvet.

Az az új baloldali lustaság jelképe, hogy önök kiraknak egy táblát, hogy méhlegelő. És ezért nem nyírják a füvet. És majd jön az allergiaszezon, és ezért az allergiás emberek ettől szenvedni fognak, mert önök nem hajlandók vagy lusták lenyírni a füvet a kerületekben, és inkább azt mondják rá, hogy méhlegelő. Ez a baloldali politika – mondta a frakciószóvivő.

A címlapfotó illusztráció.