Pusztulás fenyegeti a Balaton egykori zászlóshajóját

 

A magyar hajógyártás büszkeségeként bocsátották vízre 1952-ben a Beloiannisz hajót, amely több mint ötven évig a magyar hajóflotta legnagyobb balatoni utasszállítója volt. Milliók utaztak rajta, popcsillagok léptek fel a fedélzetén, többek között az Omega is adott rajta koncertet. 2003-ban azonban leselejtezték, 2014 óta pedig a Dunán vesztegel. A Beloiannisz Hajóért Alapítvány alapítói évek óta azon dolgoznak, hogy a Balaton egykori zászlóshajója visszatérhessen a hazai vizekre. A hajó felújításához kapcsolódó látványtervek elkészültek, ezeket pedig először az M2 Petőfi TV Én vagyok itt! adásában láthatta a nagyközönség.

Hét éve vesztegel a Dunán a magyar hajózási kultúra ikonikus építménye, a Beloiannisz hajó, amelyet 1952-ben a magyar hajógyártás büszkeségeként tettek vízre. A Balatonon menetrendszerűen közlekedő hajó a nyári időszakban zenés sétahajóként is működött, fellépett rajta hazai a popkultúra színe-java, többek között az Omega, Delhusa Gjon és az Irigy Hónaljmirigy is.

Azonban 2003-ban kivonták a forgalomból, 2014-ben átkerült a Neszmélyi Hajóskanzenbe, azóta ott vesztegel és a pusztulás fenyegeti.

A Beloiannisz Hajóért Alapítvány alapítói azon dolgoznak, hogy a vízre bocsátás 70. évfordulóján a magyar hajógyártás büszkesége ismét visszatérhessen a hazai vizekre.


A látványtervek elkészültek, ezeket pedig először az M2 Petőfi TV Én vagyok itt! szerdai adásában, Pató Márton riportjában láthatta a nagyközönség. „A hajó lepusztult, de menthető állapotban van. Szeretnénk a most meglévő eredeti gépészeti elemeket visszaépíteni a hajóba, mellé pedig beszerelnénk egy másodlagos segédhajtóművet, amely elektromos motoros lenne. Így a gyerekeknek élőben tudnánk megmutatni mi a különbség a kétfajta motor energiahatékonysága között” – mesélte a riportban Policsányi István, a felújítás vezetője, az MS Beloiannisz társtulajdonosa.

Terveik szerint ugyanis az 1969–74 közötti arculat szerint renovált hajó újbóli vízre bocsátásához edukációs programot rendelnének,

így általa évente gyerekek tízezreit taníthatnák a környezettudatos szemléletre a Balaton közepén.

 „A Beloiannisz a magyar hajózási kultúra ikonikus alakja, egy műszaki kincs” – mondta Vizy Márton, az MS Beloiannisz társtulajdonosa, a projekt finanszírozási vezetője. Hozzátette: ha biztosítani tudják a megfelelő forrásokat, a jármű még idén átkerülhet a komáromi hajógyárba, ahol befejezhetik a már megkezdett restaurálást. Ha minden jól megy, akkor vízre bocsátásának 70. évfordulóján, 2022-ben ismét a Balatonon szállíthatja az utasokat a Balaton egykori zászlóshajója.

Az M2 Petőfi TV Beloianniszról szóló riportja ide kattintva tekinthető meg. A videóban látható a hajó jelenlegi állapota és az is, hogyan fog kinézni a felújítás után.

A címlapfotó illusztráció.