A mentők születésnapja: „A társadalom a tenyerén hordozott bennünket”

 


A járvány bő egy éve alatt 155 ezer koronavírus-fertőzöttet vittek kórházba a mentők – mondta az Országos Mentőszolgálat főigazgatója hétfő reggel, a mentők napján az M1 Ma reggel című műsorában.

Csató Gábor az 1888. május 10-én alakult szervezet születésnapján elmondta, az elmúlt kicsit több mint egy évben kollégái 1,2 millió esetet láttak el és ugyanennyi koronavírus-mintát vettek le. Hozzátette: volt olyan nap, hogy ugyanannyi egységet mozgattak a mentésben, mint a mintavételezésben, ami elképesztő logisztikai feladat volt.

Az elmúlt időszakban – azt gondolom – a társadalom a tenyerén hordozott bennünket, és egy picit visszakerült a megbecsültségünk oda, ahova mindig is szerettük volna” – fogalmazott a főigazgató.

Kitért arra is, hogy néhány hónap alatt vittek végig olyan digitális fejlesztéseket, amelyeket egyébként néhány évre terveztek. „Így a papírt elsöpörtük és mindent, amit lehetett transzparenssé és digitálissá tettünk” – hívta fel a figyelmet.

Simicskó: köszönet a mentőknek helytállásukért


Köszönetét fejezte ki a mentőknek helytállásukért, emberségükért Simicskó István, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP)frakcióvezetője a mentők napja alkalmából.

A kormánypárti politikus hétfői, az MTI-hez eljuttattot közleményében kiemelte: mindennapi életünkben biztonságot jelent az a tudat, hogy mindig van kire számítanunk a bajban. A mentők észrevétlenül is készenlétben állnak, hogy szükség esetén gyorsan és szakszerűen a segítségünkre lehessenek – írta.

Kiemelte: az elmúlt egy évben sajnos gyakori és szívbe markoló utcakép volt, amint mentőautók sietnek hol koronavírusos betegeket szállítva, hol a fertőzés gyanúját vizsgálva. Munkájuk során nekik kellett elsők között a megváltozott egészségügyi helyzethez alkalmazkodniuk, és akár egész nap teljes védőfelszerelésbe öltözve küzdeniük a vírus ellen – mutatott rá.

Hangsúlyozta: emberfeletti teljesítmény, amelyet azóta is nap mint nap végeznek. A KDNP frakcióvezetője a mentők napján külön köszönetet mondott nekik, hozzátéve: helytállásukért, emberségükért minden nap hálásak vagyunk.

A címlapfotó illusztráció.