×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Ez a húsvét más volt, de azért a locsolkodás nem maradt el

 

Ez a húsvét más, de azért a locsolkodás nem maradt el. A legtöbben csak otthon, a szűk családban gondoskodtak arról, hogy a lányok és a hölgyek ne hervadjanak el. Ám akadtak azért olyanok is, akik speciális óvintézkedések mellett másokat is meglocsoltak – hangzott el egy éve a Híradóban. Sajnos még ma is aktuális – derült ki az M1 Híradójából.


Egész évre frissek és egészségesek maradnak a tokodi lányok és asszonyok. A Komárom-Esztergom megyei településen, idén sem maradt el a húsvéti locsolkodás. A helyi önkéntes tűzoltók a megfelelő védőtávolságot betartva, tűzoltó-fecskendővel locsoltak.

Minden lányos házat felkerestek. A kapuba kiállva, népi viseletben és a járvány miatt, maszkban várták őket. Járt a jutalom a fiúknak. Tojással, és húsvéti finomságokkal kedveskedtek nekik.

A településen minden évben, kiemelten fontos a hagyományok őrzése.

Idén is megtartották a hagyományos húsvéti tojáskereső versenyt, Zalaegerszegen. Az édességek felkutatásában a családok szívesen részt vettek.

A csokitojásokat térképpel, vagy egy mobilalkalmazás segítségével keresték. A koronavírus-járvány miatt, idén nem csoportosan, hanem egyénileg lehetett teljesíteni a versenyt.


A koronavírus-járvány miatt idén elsősorban a modern technika segítségével lehet ünnepelni.

„A hölgyeket húsvéthétfőn szöveges üzenetben, vagy az interneten keresztül köszöntik”

– erről beszélt Tátrai Zsuzsanna az M1-en. A néprajzkutató szerint, még ha el is maradnak a rokonlátogatások, a hagyományokhoz a legtöbben, szűk családi körben is ragaszkodnak.

A néprajzkutató is abban bízik, hogy a járvány miatt utoljára maradtak el a húsvéti programok, és jövőre már ismét lehet locsolkodni, valamint családi összejöveteleket tartani.


A két évvel ezelőtti és az idei húsvéthétfőt állította egymással szembe Orbán Viktor a Facebook-oldalán.


Azt írta: 2019-ben a szokásos módon, meghitt családi körben telt a húsvét. Idén azonban, ahogy már tavaly is, másmilyen.

Úgy fogalmazott Orbán Viktor:

Dolgozunk, hogy minél hamarabb legyőzhessük a vírus”.

Hozzátette: „küzdenek az orvosok, az ápolók, a szülők. Küzdünk, és a vakcináknak köszönhetően minden egyes oltással közelebb kerülünk a győzelemhez. Várjuk a nyarat, és reménykedünk, hogy együtt sikerülni fog!

A címlapfotó illusztráció.