×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Megvan, hogy meddig lehet nyilatkozni az szja 1+1 százalékáról

 

Az szja 1+1 százalékát idén is május 20-áig lehet felajánlani az adóhivatalnál regisztrált civil szervezeteknek, valamint a technikai számmal rendelkező vallási közösségeknek és a kiemelt költségvetési előirányzat részére – közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) az MTI-vel kedden.

Kiemelték: a legtöbben gyermekek fejlődésére és gyógyítására vagy állatmenhelyeknek ajánlják fel adójuk 1 százalékát.

A rendelkező nyilatkozat elektronikusan, illetve papíralapon postán vagy személyesen is benyújtható a NAV-hoz,

akár a bevallás részeként, akár önálló nyilatkozatként is a „20EGYSZA” lapon – ismertette a NAV. Az egy plusz egy százalékról rendelkezni legegyszerűbben ügyfélkapus hozzáféréssel a NAV online kitöltőprogramjával lehet – tették hozzá.

A NAV honlapján valamennyi lehetséges kedvezményezett megtalálható

– mutattak rá.

A NAV felhívta a figyelmet arra, hogy a korábbi évek gyakorlatával egyezően a munkáltatók továbbra is összegyűjthetik a munkavállalóik 1+1 százalékos nyilatkozatát. Ebben az esetben legkésőbb 2021. május 10-éig lezárt borítékban kell átadni a munkáltatónak a nyilatkozatot, és a lezárt boríték ragasztott felületét a munkavállalónak saját kezűleg alá kell írnia.

A vallási közösségek számára szóló nyilatkozatot a NAV mindaddig automatikusan figyelembe veszi, amíg a felajánló újabb nyilatkozattal nem jelöl meg egy másik vallási közösséget, vagy a korábbi nyilatkozatát nem vonja vissza – hívta fel a figyelmet az adóhivatal. A civil kedvezményezett és a kiemelt költségvetési előirányzat számára viszont továbbra is évente kell megtenni a felajánlást – tették hozzá.

A címlapfotó illusztráció.