Hosszú évek után a Kisföldalatti is megújul

 

Megújult a Millenniumi Földalatti Vasút (Kisföldalatti, 1-es metró) hangos utastájékoztató rendszere – közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) csütörtökön az MTI-vel.

Azt írták, hogy a most lecserélt utastájékoztató eszközöket több mint 25 éve, az 1995-ös felújítás során szerelték be. A régi és elavult berendezéseket egy új, jóval modernebb technika váltotta fel. Ezeket az eszközöket a 3-as metró felújításra kijelölt szerelvényeiből szerelték ki, és jelentős javulást lehetett elérni velük.

A metrókhoz hasonlóan a földalattin is Szalóczy Pál hangja hallható, és ezentúl angolul is elhangzanak az utastájékoztató szövegek Rachel Appleby-tól.


Emlékeztettek, a Millenniumi Földalatti Vasút 1896 óta szolgálja a fővárosban utazókat. A kontinentális Európa első városi földalatti vasútvonala – a világon elsőként – indulása óta elektromos árammal üzemmel.

Az eredetileg a mai Vörösmarty tér és Széchenyi fürdő állomás között közlekedő földalattit 1973-ban hosszabbították meg a Mexikói útig, ekkor érkeztek a vonalra a ma is közlekedő Ganz szerelvények.

A földalatti ma már a főváros egyik jelképe, 2002 óta pedig a világörökség része – áll a BKK közleményében.

A címlapfotó illusztráció.