×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Folytatódik az élelmiszer-pazarlás elleni program

 

Folytatódik a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal élelmiszer-pazarlás elleni programja, a Maradék nélkül – közölte a hatóság hétfőn.

A közleményben felidézik, hogy február 25-én online zárókonferencián összegezték a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatala (Nébih) Maradék nélkül programjának legfontosabb eredményeit, amelyet az Európai Unió LIFE pályázatának pénzügyi hozzájárulásával 2016-ban indítottak.

A tájékoztatás szerint Bognár Lajos országos főállatorvos a konferenciát megnyitó beszédében bejelentette, hogy bár az EU-s társfinanszírozási időszak véget ért, az Agrárminisztérium és a Nébih továbbra is elkötelezett a 2020 óta Magyarország nemzeti élelmiszerhulladék-megelőzési programjának is számító Maradék nélkül folytatása mellett.

Angelo Salsi, az Európai Bizottság LIFE programjának vezetője köszöntő beszédében kiemelte: a Maradék nélkül projekt példaértékű kezdeményezés lehet más országok nemzeti programjai számára a maga komplexitásával, innovativitásával és eredményességével.

Kasza Gyula, a program vezetője az elmúlt négy év legfontosabb eredményeit ismertetve elmondta,

a komplex oktatási program csaknem 300 000 gyerekhez jutott el a nyomtatott és az online letölthető oktatási csomagok révén.

Bemutató foglalkozásokat, órákat 58 iskolában tartottak, amelyeken 1800 gyerek és 110 pedagógus vett részt, a program vetélkedőibe, játékaiba pedig 2300 gyerek kapcsolódott be.

A Nébih közölte, a Maradék nélkül program kutatási eredményei a lakossági élelmiszer-hulladékról azt mutatja, hogy Magyarországon 2016 és 2019 között négy százalékkal csökkent az egy főre eső éves élelmiszerhulladék mennyisége, amely jelenleg hozzávetőlegesen 65 kilogramm.

A program részeként tematikus útmutatók is készültek az élelmiszerláncban keletkező élelmiszer-hulladék mennyiségének csökkentésére szolgáló jó gyakorlatokról az élelmiszer-feldolgozók, a kereskedelem, a vendéglátás, valamint a civil szektor számára – tájékoztatott a Nébih.

A címlapfotó illusztráció.