Ezért nem volt sikeres a kormányzati oldalak elleni kibertámadás

 

A támadás a miniszterelnök konzultációval kapcsolatos pénteki bejelentése után történt. A támadást sikeresen elhárították, a vizsgálatot megkezdték a hatóságok. Az M1 Ma reggel című műsorában Rajnai Zoltánt, Magyarország kiberkoordinátorát kérdezték a témával kapcsolatban.

Összefogottan több IP címről, több számítógépről egyszerre indítottak úgynevezett túlterheléses kibertámadást a kormányzati honlapok ellen – az ezeket működtető szervereket próbálták leblokkolni nagy mennyiségű üzenet küldésével. Emiatt a honlapokat felkeresők egy ideig nem értek el bizonyos szolgáltatásokat.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára pénteken arról tájékoztatott, hogy a támadás érintette az oltási regisztrációnak és a konzultációnak otthon adó oldalt, a koronavírusról szóló tájékoztató oldalt, valamint a kormany.hu portált is.


A hatóságok észlelték a támadást, és rövid időn belül elhárították azt. Az ilyen túlterheléses támadások célja az, hogy lebénítsák a honlapokat, nem alkalmasak arra, hogy adatokat szerezzenek meg, vagy töröljenek a szerverekről. Ezért például a már oltásra regisztált, vagy a konzultációt kitöltő emberek adatai biztonságban voltak.

„A rendszerek többszörös védelem alatt állnak, így személyes adatokhoz nem jutottak, illetve nem tudtak törölni adatokat a támadók”

– hangsúlyozta a kiberbiztonsági szakértő.

Bár úgy tűnik, hogy külföldi és belföldi forrásokból is indult a kibertámadás, valójában az akció eredetét nagyon nehéz azonosítani. Lehetséges, hogy az indító oldalakat szintén megfertőzhették egy kibertámadás során, így valójában nem a túlterhelést okozó leveleket küldő felhasználók a felelősek a támadásért. A szakemberek dolgoznak a támadók azonosításán, de a visszakövetést nehezíti, hogy akár több országon és szerveren keresztül érkeznek ilyen esetekben a túlterhelést okozó üzenetek.

A címlapfotó illusztráció.