Továbbra is háromezer alatt az új fertőzöttek száma hazánkban

 

Meghalt 157, többségében idős, krónikus beteg, és újabb 2982 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést – közölte a koronavirus.gov.hu csütörtökön. Ez hasonló a tegnapi adatokhoz, akkor 2804 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést és 144-en hunytak el.

A kormányzati portálon azt írták: 291 549-re nőtt a Magyarországon azonosított fertőzöttek száma. Az elhunytaké 7538-ra emelkedett, a gyógyultak száma 86 954. Az aktív fertőzöttek száma 197 057. Az aktív fertőzöttek 18 százaléka, az elhunytak 20 százaléka, a gyógyultak 23 százaléka budapesti.


Kórházban 7522 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 573-an vannak lélegeztetőgépen. Hatósági házi karanténban 44 248-an vannak, a mintavételek száma 2 424 533-ra emelkedett.

Egész Európában, a szomszédos országokban és Magyarországon is tovább nő a fertőzöttek száma, egyre többen igényelnek kórházi ellátást. A járványt megállítani nem lehet, továbbra is a járvány lassítása és a kórházak teljesítőképességének védelme a cél. Ezt szolgálják a veszélyhelyzettel kihirdetett védelmi intézkedések, amelyeket a kormány további egy hónapig meghosszabbított, tehát január 11-ig fennmarad a jelenlegi kijárási tilalom és a többi védelmi intézkedés. Az egészségügyi védekezés fenntartása érdekében a kormány egy félévvel meghosszabbította a járványügyi készültséget is. A karácsonyi ünnepekre vonatkozó szabályokról december 21-én lesz döntés, az esti kijárási tilalom szilveszterkor is életben lesz.

Mát több mint 200 ezren regisztráltak a védőoltásra a kormányzati honlapon. A kormány mindent lehetséges külföldi vakcina beszerzéséről tárgyal, eddig 17,5 millió adag oltóanyagot kötött le.  Ha meglesz a megfelelő és a hatóságok által engedélyezett vakcina, akkor a védőoltások beadása az Oltási terv szerv zajlik majd, elsőbbséget fognak élvezni az egészségügyi dolgozók. A nyugdíjasok számára a posta december folyamán kézbesíteni azt a levelet, amelyben Müller Cecília országos tiszti főorvos tájékoztatja őket a regisztráció lehetőségéről. A nyugdíjasok a levélhez mellékelt adatlap kitöltésével és visszaküldésével is jelezhetik igényüket a koronavírus elleni oltásra. A védőoltás ingyenes és önkéntes lesz.