Óriási eredmény, Budapesten tartják a 2024-es sakkolimpiát

 

A Nemzetközi Sakkszövetség (FIDE) a Magyar Sakkszövetség által benyújtott pályázatot találta a legmegfelelőbbnek, így 2024-ben Magyarországon rendezhetik meg a sakkolimpiát.

Ez egy óriási eredmény, hogy a FIDE úgy döntött, a 46. jubileumi sakkolimpiát Magyarország, Budapest fogja megrendezni – mondta Nádasi Tamás, a Magyar Sakkszövetség alelnöke a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Magyarország még nem rendezett soha sakkolimpiát, úgyhogy ez egy hatalmas siker számunkra, diplomáciai siker és a magyar állampolgárok és a magyar sport sikere” – tette hozzá.


A döntéshozók annyira meggyőzőnek találták a magyarok pályázatát, hogy azt példaértékűnek nevezték.

Másfél éve van új elnöksége a Magyar Sakkszövetségnek, Szabó László vezetésével. Nádasi Tamás hozzátette, hogy már a programjuk megalkotásakor elhatározták, hogy megpróbálnak Magyarországon sakkolimpiát rendezni.

A FIDE kongresszusának, illetve a FIDE vezetésének a pályázatot online prezentáció keretében mutatták be, hogy miért érdemes Magyarországot választani a sakkolimpia rendezésére.

Magyarország az egyik legsikeresebb ország a sakkozás tekintetében. Ha az olimpiai érmeket nézzük, és a magyar játékosokat, akkor a férfiak a negyedik, a nők pedig az ötödik helyen állnak a ranglistán. Nálunk játszanak, illetve játszottak a Polgár nővérek, amíg aktívak voltak, nálunk játszott Portisch Lajos. Rendkívül nagy név Maróczy Géza, aki egykor a világ egyik legjobb játékosa volt” – emelte ki a sakkszövetség alelnöke.

Nagyon sok olimpiai aranyérmet szereztünk. Ha az egyéni érmeket is beleszámítjuk, akkor összesen hatvan olimpiai érmünk van – mondta.

Jó volt a pályázat, illetve a lobbi mögötte, és a kormány garanciát vállalt rá, hogy ezt az eseményt, ha a döntés pozitív lesz, akkor Magyarország megrendezi. Nádasi Tamás hozzátette, „zöldolimpiát rendezünk, tehát nem lesz papír az olimpián, nem lesznek műanyagok, a versenyzőket pedig szeretnénk, ha kerékpáron közlekednének a szálláshelyük és az olimpiai helyszín között, ami a Hungexpo lesz”.

Egyszerre ezer táblán játszanak majd a sakkozók, és 3500 játékos lesz itt.

A sakkolimpia a világon az 5. legnagyobb, legtöbb embert megmozgató sportesemény.

A Magyar Sakkszövetség alelnöke kiemelte, három-három csapatot indíthatnak, a nők és a férfiak is három csapattal indulhatnak, illetve a sakkszövetség elnökének elképzelése szerint indulna egy olyan csapat is, amely a fogyatékkal élő embereket képviseli.


A teljes beszélgetést itt hallgathatja vissza.

A címlapfotó illusztráció.