Karácsony aktív részese a buszbotránynak Láng szerint

 

Tovább bonyolódik a budapesti buszbotrány. Egyre több részlet derül ki arról az offshore hátterű cégről, amelynek sem buszai, sem referenciái nem voltak, mégis éppen jó időben alapították, így megnyerhette a közbeszerzési eljárást. A Fidesz ma ismét több kérdést tett fel a kamucéggel kapcsolatban Karácsony Gergely főpolgármesternek.

A cég referenciája is hamisított lehetett – írta a keddi Magyar Nemzet. A lap szerint a nyertes offshore hátterű cég olyan szakmai ajánlattal pályázott, amit nem a részére állítottak ki. Az iratokat a pályázaton vesztes vállalat kérte ki. A Magyar Nemzet azt írja: az ajánlat eredetileg egy svájci cégnek készülhetett.

A Fővárosi Önkormányzat a Magyar Nemzetnek ugyanakkor azt írta, a BKV felügyelőbizottsága megvizsgálta a beszerzést, és semmilyen jogszabálysértést nem tárt fel.


Az már korábban kiderült, hogy a BKV flottabővítésére kiírt közbeszerzést egy olyan cég nyerte, amelyiknek nem voltak autóbuszai, és a pályázat lejárta előtt egy héttel alapították. Az offshore hátterű cég mögött a BKV-t is felügyelő MSZP-s főpolgármester-helyettes, Tüttő Kata egykori élettársa, Leisztinger Tamás áll.

Az ügyre Karácsony Gergely közösségi oldalán egyetlen bejegyzésben reagált, de abban is ellentmondásosan. Először azt írta: a BKV nem köt buszbérleti szerződést a zavaros hátterű céggel. Majd úgy folytatta, hogy a BKV felszólítása nyomán a cég kötbért fizet a fővárosi vállalatnak.

„Csakhogy a szerződést már korábban megkötötték, a visszásságokról pedig tudnia kellett a budapesti önkormányzat vezetőinek is” – erről beszélt a Pesti TV-nek Fürjes Balázs, a Miniszterelnökség fővárosi fejlesztéséért felelős államtitkára. A csatorna riporterének Gyurcsány Ferenc pénzügy-, majd igazságügyi minisztere, jelenleg a BKK igazgatósági elnöke, Draskovics Tibor is azt állította, semmit nem tud a zavaros tenderről.

A fővárosi Fidesz frakcióvezetője hangsúlyozta: Karácsony Gergelynek tisztáznia kell, miért döntöttek a kamucég mellett. „Igaz-e az, hogy a kamucég, amely a BKV közbeszerzésén indult, hamis referenciákat írt be a pályázatába? Igaz-e, hogy ugyanez a cég számtalan adatot hasraütésszerűen, minden tényt nélkülözve írt be. Igaz-e, hogy ezek alapján ezt a céget, amely Tüttő Kata főpolgármester-helyettes volt élettársának az érdekeltsége, ki kellett volna zárni a közbeszerzésből, nem pályázhatott volna?”

Láng Zsolt hozzátette: azzal, hogy Karácsony Gergely nem indít újabb vizsgálatot az ügyben, továbbra is aktív részese a BKV-t érintő botránynak.