×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Van segítség a kapcsolati erőszak ellen

 

Van segítség a kapcsolati erőszak ellen, a kormány 2010 óta következetesen küzd ellene, és mindent megtesz azért, hogy minél kevesebben essenek áldozatul, valamint hogy az áldozatok segítséget kapjanak.

A meglévő négy mellett decembertől két új áldozatsegítő központ kezdi meg működését: a szegedi és a kecskeméti – jelentette be az igazságügyi miniszter szerdán a Facebookon az ENSZ Nők elleni erőszak megszüntetésének világnapja alkalmából.

Varga Judit azt írta, az Igazságügyi Minisztérium részéről az év elején meghirdetett Áldozatsegítés éve-program keretében idén megduplázták a hazai áldozatsegítő kapacitást.

November 1-jéig 9693 hívást fogadtak az áldozatsegítő vonalon, és az áldozatsegítő központokat 1723 bajbajutott kereste meg személyesen, míg a kormányhivatalok áldozatsegítő szolgálatát 1042 ügyfél vette igénybe szerdáig.

A miniszter közölte azt is, ha valaki a vírushelyzetben vagy más okok miatt nem tudja vagy nem akarja személyesen felkeresni a központot, hívja a hét minden napján a nap 24 órájában ingyenesen elérhető áldozatsegítő vonalat a 0680225225-ös telefonszámon, ahol a munkatársak készséggel nyújtanak segítséget. További információt a vansegitseg.hu honlapon lehet találni – fűzte hozzá.

Az áldozatsegítés hazai rendszerének és szolgáltatásainak bővítése és fejlesztése ezután sem áll meg. Vigyázzunk egymásra! – zárta a bejegyzést Varga Judit.


Novák: Van segítség a kapcsolati erőszak ellen

Van segítség a kapcsolati erőszak ellen, a kormány 2010 óta következetesen küzd ellene, és mindent megtesz azért, hogy minél kevesebben essenek áldozatul, valamint hogy az áldozatok segítséget kapjanak – közölte a családokért felelős tárca nélküli miniszter szerdán, a Nők elleni erőszak megszüntetésének világnapján.

Novák Katalin a Facebook-oldalán közzétett videóban kiemelte: az ellátórendszer a háromszorosára bővült az elmúlt években, és mindenki számára folyamatosan elérhető, a krízisközpontok működtetésére 2016 óta ötven százalékkal több állami támogatást biztosítanak, a titkos menedékházakra pedig dupla akkora forrás érhető el, mint korábban.

Tíz évvel ezelőtt tizenkét krízisközpont és egy titkos menedékház volt, ehhez képest jelenleg húsz krízisközpont, nyolc titkos menedékház, hét kríziskezelő ambulancia és huszonegy félutas ház működik – tudatta.

Hozzátette, hogy emellett Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat működik: az ingyenesen hívható +3680205520-as telefonszámon a nap 24 órájában segítséget lehet kérni.

A kormány a koronavírus-járvány ideje alatt is kiemelten odafigyel azokra, akik kapcsolati erőszak veszélyének vannak kitéve – hangsúlyozta.

Novák Katalin felhívta a figyelmet, hogy az erőszak minden formája elfogadhatatlan, a kapcsolati erőszak pedig nem magánügy.

A címlapfotó illusztráció.