×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Az a légvédelmi rendszer védi majd hazánkat, amelyik a Fehér Házat is

 

Új légvédelmi rakétarendszert kap a Magyar Honvédség. A tervek szerint 2023-ra áll majd szolgálatba a norvég-amerikai fejlesztésű rendszer. Ezzel új képességeket is kap a honvédség, például a katonai drónokat is tudják majd hatástalanítani. Ezt a légvédelmi rendszert használja az Egyesült Államok is, a főváros, Washington légvédelmére – közölte az M1 Híradója.


A világ egyik legjobb tankjaként tartják számon a német gyártmányú, Leopárd A4-es modelleket. Tatára még júliusban érkezett négy darab, év végéig pedig további 10 követi majd őket. A most hadrendbe állított harckocsik alapvetően kiképzési célokat szolgálnak, ugyanis 2023-től 44 új leopárd A7-es érkezik.

Az Airbus H145-ös típusú helikopterek a legkorszerűbb technikával vannak felszerelve, repülő számítógépeknek is nevezik őket. Ezekből tavaly év végén érkezett meg az első két darab. Összesen 36 ilyen modellt rendelt a honvédség.

A NATO azt várja a tagállamoktól, hogy védelmi kiadásaik 2024-re érjék el a nemzeti össztermékük két százalékát. Magyarországon mintegy 0,8 százalékról indulva

2021-ben várhatóan már a GDP 1,6 százalékát is meghaladják a haderőre fordítható források.

Idén nyáron az akkori amerikai nagykövet, David Cornstein és Benkő Tibor honvédelmi miniszter közösen jelentették be, hogy mintegy egymilliárd dollár értékű légvédelmi beszerzésről írt alá szándéknyilatkozatot a két ország.

Ennek értelmében a Magyar Honvédség a továbbfejlesztett föld-levegő rakétarendszer komponenseit egy amerikai programon keresztül szerzi be.

David Cornstein és Benkő Tibor a légvédelmi rakétarendszer-komponensek vásárlásáról szóló szándéknyilatkozat aláírása előtt Budapesten (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Ezen a héten két fontos bejelentés is történt a haderőfejlesztés tekintetében. Kedden két brazil gyártmányú KC-390-es hadszíntéri szállító repülőgép beszerzéséről írt alá megállapodást Korom Ferenc vezérezredes.

Csütörtökön pedig újabb állomásához érkezett a magyar légtérvédelem fejlesztése. Bejelentették, hogy egy norvég-amerikai konzorcium rakétarendszerét vásárolja meg a honvédség.

A rövid- és közepes hatótávolságú légvédelmi rendszer,

az 1976 óta szolgálatban álló szovjet, Kub komplexumokat váltja le.

Ezzel a fejlesztéssel egy új képességre is szert tesz a magyar légvédelem, ugyanis katonai drónok, illetve csapásmérő robotrepülőgépek megsemmisítésére is alkalmas lesz.

Ezt a légvédelmi rendszert használja több NATO-tagállam is, de többek között az amerikai főváros, Washington légvédelmét is ez biztosítja. A tervek szerint 2023-tól áll majd szolgálatba hazánkban.

A címlapfotó illusztráció.