Minden eddiginél fontosabb az influenza elleni védőoltás beadatása

 

A hét eleje óta már kérhető a háziorvosoknál az influenza elleni oltás. Orbán Viktor miniszterelnök közösségi oldalán arról beszélt, hogy a vakcina iránt egyre nagyobb az érdeklődés, ezért folyamatosan pótolják a készleteket. Szakértők szerint ha valaki egyszerre fertőződik meg az influenza- és a koronavírussal, annak nagyon súlyos kockázatai lehetnek. Közben újabb ismert emberek csatlakoztak ahhoz a kampányhoz, amely az influenza elleni oltás fontosságát hangsúlyozza – közölte az M1 Híradója.


A héten országszerte megkezdődött a lakosság influenza elleni oltása. A vakcinát a kormány döntése alapján idén mindenki ingyen kaphatja meg. Orbán Viktor miniszterelnök az operatív törzs pénteki ülése után a közösségi oldalára feltöltött videóban arról beszélt: a járvány egész Európában emelkedő pályán van, de a magyar egészségügy állja a sarat.


Jelenleg kétféle oltóanyag is rendelkezésre áll, az egyik a gyermekek számára ajánlott, 35 hónapos korig, Nekik ugyanis két oltást kell kapniuk. A másik pedig a felnőttek számára ajánlott úgynevezett három komponensű vakcina – ami szintén biztos védelmet nyújt a betegséggel szemben.

Közben egyre több ismert ember hívja fel a figyelmet arra, hogy idén még sokkal fontosabb a védőoltás beadatása, mint máskor. Nyertes Zsuzsa színészművész elsősorban idős édesanyja miatt döntött úgy, hogy idén mégis beoltatja magát. Erdei Zsolt profi ökölvívó világbajnok is beoltatta magát influenza ellen.

Az influenza és a koronavírus kezdeti tünetei rendkívül hasonlók egymáshoz, ezért az orvosoknak nagyon nehéz elkülöníteni, hogy egy lázas, köhögős vagy torokfájós beteg valójában koronavírus vagy influenza fertőzött-e, ebben is segít a védőoltás – mondta Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház főorvosa az M1-nek.

Idén több mint 100 ezer adag vakcina áll rendelkezésre a 6 és 35 hónap közötti gyermekeknek. Az oltóanyag már a hazai raktárakban van és a következő héten elkezdődik a legkissebbeknek szánt oltóanyag kiszállítása is a háziorvosokhoz.