×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!
×

Furcsa ünnep - a világjárvány a megemlékezésekre is rányomta bélyegét

 

A járvány miatt idén rendhagyó módon telt a nemzeti ünnep. Korábban az operatív törzs azt kérte a programok szervezőitől, hogy vegyék figyelembe a kialakult helyzetet. A központi események közül csak az ünnepélyes zászlófelvonást tartották meg, de vidéken is a szokásosnál jóval kevesebb megemlékezést tartottak – közölte az M1 Híradója.


1990. május 2-án a rendszerváltás után összeült első szabad országgyűlés az első törvényében nyilvánította a forradalom október 23-i kezdőnapját nemzeti ünneppé. Azóta ezen a napon az ország szinte minden településén voltak rendezvények, de a járványhelyzet ezt is megváltoztatta.

A nemzeti ünnep előestéjén a Külgazdasági és Külügyminisztérium épületére vetítettek '56-hoz kapcsolódó képeket. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen is elmaradtak a hagyományos ünnepségek. Csak szűk körben koszorúzták meg az egyetemi emlékhelyeket.

Emlékképek 1956

A szervezőknek idén olyan programokat kellett kitalálniuk, amelyek nem növelik a koronavírus terjedésének lehetőségét, de mégis tisztelegnek a forradalom és szabadságharc hősei előtt. Az Emlékképek 1956 - Városi kiállítás Budapesten korabeli fotókkal emlékezik meg a 64 évvel ezelőtt történtekről.

Voltak olyanok, akik nem a programokat keresték, hanem az ikonikus helyszíneket látogatták meg, hogy ott újra emlékezzenek a történtekre.

A szentendrei Skanzenben mindenki előtt megelevenedhetett a forradalom és szabadságharc egy-egy része.

A szervezők a vidék oldaláról mutatták be az '56-os forradalom egyes eseményeit a látogatóknak. Például a mosonmagyaróvári Mátyus Erzsébet történetét, aki életét vesztette a szabadságharcban. Voltak, akikben máig elevenen élnek a forradalom emlékei.

Bár a szokottnál jóval kevesebb ünnepi rendezvény volt, az óvintézkedések betartása mellett azért voltak megemlékezések. Füzesabonyban például a Római Katolikus Templom kertjében.

Székesfehérváron katonai tiszteletadás mellett az emlékműnél, Miskolcon pedig a forradalom egyik legfiatalabb áldozatának emléktáblájánál emlékeztek a 64 évvel ezelőtt történtekre.

A külhoni magyarok is megemlékeztek az 1956-os forradalomról

Ungváron csendes megemlékezésen koszorúzták meg a szabadságharc kárpátaljai hőseinek emlékművét, majd átvonultak az ungvári fegyházhoz, ahol több ezer magyarországi forradalmárt, valamint a velük szimpatizáló kárpátaljaiakat tartották fogva és kínoztak meg.

Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke azt mondta: a kárpátaljai magyarság vasfüggönnyel volt elválasztva az anyaországtól, mégis kifejezte szolidaritását a hazafiak iránt.

Kolozsváron is az 1956-os forradalom és szabadságharc hőseire emlékeztek.

A sétatéri '56-os emlékműnél közönség nélkül tartottak koszorúzást. Oláh Emese, Kolozsvár alpolgármestere azt mondta: ma ismét együtt kell dolgoznunk azért, hogy a jövő generációja is részesüljön a szabadságban.

Székelyudvarhelyen a járványhelyzet miatt idén elmarad a megszokott fáklyás felvonulás. A városközpontba már tegnap kikerültek a nemzeti színű zászlók, a kommunizmus áldozatainak emlékműve pedig ünnepi megvilágítást kapott.

A muravidéki magyarok ünnepi műsorral emlékeztek a 64 évvel ezelőtt történtekre, amit a járványhelyzet miatt idén az interneten közvetítettek.

Horváth Ferenc, a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség elnöke azt mondta: 1956-ban a hétköznapi emberek az életüket adták azért, hogy egy szebb, biztonságosabb és kiszámíthatóbb Európában éljünk.

Több vajdasági városban is felelevenítették az 1956-os történéseket. A járványhelyzet miatt a palicsi Nagyparkban, az '56-os emlékműnél szervezték meg a Vajdasági Magyar Szövetség központi megemlékezését.

A diaszpórában élők is a világhálón emlékeztek.

Kumin Ferenc, Magyarország londoni nagykövete videóüzenetében kiemelte: 64 éve 22 000 ember az Egyesült Királyságban talált új otthonra, miután el kellett menekülniük a forradalom leverése után, de az ő példáikon keresztül meg lehet mutatni a briteknek, mit jelentett ez a forradalom a magyaroknak és mit jelentett a világnak.

Állami kitüntetéseket adott át a Miniszterelnökséget vezető miniszter

A Miniszterelnökséget vezető miniszter az 1956-os forradalom és szabadságharc 64. évfordulója alkalmából tartott ünnepségen azt mondta: aki magáénak érzi a szabadságot, az sajátjának kell, hogy érezze 1956-ot.

A miniszter úgy fogalmazott: az 1956-os forradalom és szabadságharc örök érvényű nemzeti kiállás volt a szabadság mellett, a mi feladatunk pedig az, hogy többé ne legyünk olyan helyzetben, amelyben a szabadságunkat bárki elveheti. Gulyás Gergely október 23-a alkalmából a köztársasági elnök megbízásából állami kitüntetéseket adott át.

A díjazottak között volt nagykárolyi gróf Károlyi László is,

aki hazánk épített, illetve szellemi kulturális örökségének megőrzése érdekében végzett tevékenységéért kapta a Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozat kitüntetését.

A Fóti Károlyiak Alapítvány alapítóját nagyon meghatotta a kitüntetés. A nemzeti ünnep alkalmából 31-en kaptak magas rangú állami elismerést.