Az orvosetikán keresztül formálhatjuk saját erkölcsi szemléletünket is

 

A most megjelent Etika mindenkinek című könyv kiindulópontját erkölcsi életünk legérdekesebb alapvetései képezik. Ide tartoznak a késztetéseink, amelyek a zavar, a tanácstalanság és a morális útvesztés következtében alakulnak ki; az elégedettség, amelyet az erkölcsi növekedés nyomán tapasztalunk; valamint az öröm, amikor kialakul másokkal az összetartás és az összhang erkölcsi értelemben.

Larry R. Churchill amerikai orvosetika-professzor könyve egy felfedezőút a morális érzékenység világába. Azoknak szól, akik szeretnének etikus életet élni, azonban nehezen igazodnak el a mindennapi élethelyzetek útvesztőiben.

A szerző szerint ez leginkább bizonyos készségek elsajátítása és csiszolása útján érhető el, de arra is figyelmeztet, hogy


életünk minden egyes szakasza új és új erkölcsi kihívásokat tartogat, amelyek szükségessé teszik korábbi feltételezéseink újragondolását. Az egyéni életre gyakorolt hatások mellett a szerző azt is bemutatja, miként lehet az etika az emberiség szolgálatára.

A kötetben a szerző amellett érvel, hogy az erkölcsös élethez elsősorban bizonyos készségek elsajátítása és csiszolása szükséges. Az etikát a filozófiai fogalmak elméleti tárgyalása helyett

olyan készségek mentén közelíti meg, amelyeket mi is fejleszthetünk önmagunkban.

Ennek a gyakorlatias megközelítésnek a segítségével megtanulunk használni néhány méltatlanul elhanyagolt fogalmi eszközt, felismerhetjük és elkerülhetjük az etikai kérdéseket túlzottan leegyszerűsítő gondolatokat, valamint az élet során felmerülő, elkerülhetetlennek tűnő buktatókat.

Larry R. Churchill a nashville-i Vanderbilt Egyetem Orvosi Központjának orvosetikai professzora, a Nemzeti Orvostudományi Akadémia tagja és a Hastings Center munkatársa. Könyve a Pallas Athéné Kiadó gondozásában jelent meg.