×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

A hétvégén lesz idén utoljára a gyalogosoké és a bicikliseké a pesti rakpart

 

Idén utoljára a hosszú hétvégén lesz megnyitva a pesti rakpart a gyalogos- és kerékpáros-forgalom előtt – tájékoztatta a Főpolgármesteri Hivatal szerdán az MTI-t.

A közlemény szerint az autómentesített rakpartot – a Medián közvélemény-kutatása szerint – a budapestiek többsége támogatta: 73 százalék egyetértett azzal, hogy a hétvégeken szüntessék meg a gépkocsiforgalmat, de még a forgalom teljes megszüntetését is 59 százalék helyeselte.

Az élettel megtelt folyópart elnyerte a budapestiek tetszését, a megkérdezettek több mint fele akár hosszabb távon is el tudná képzelni az autómentes rakpart koncepcióját

– írták.

Emlékeztettek: fél éven át, idén májustól október végéig minden hétvégén a gyalogosoké és kerékpárosoké volt a pesti alsó rakpart.

A rakpart lezárása a gépjárműforgalom elől a forgalmi adatok alapján nem okozott torlódásokat a városban, a gyalogosok és a kerékpárosok közlekedési feltételein azonban jelentősen javított – tudatták.

Hangsúlyozták:

a kezdeményezés nagyon népszerűnek bizonyult a budapestiek körében. A hosszan tartó kijárási korlátozások enyhítésével biztonságosan, a zsúfoltság elkerülésével vehették birtokba a rakpartot gyalogosok, biciklisek, családok, kutyások.

Számos közösségi és alulról szerveződő program valósult meg a rakpart megnyitott szakaszán, az emberek elkezdték használni a területet; több sport- és családoknak, gyerekeknek szóló esemény, valamint szemétszedési akció is megvalósult idén – sorolták.

Az online közösségi tervezés nyers eredményei is azt mutatják, hogy a városlakók a jövőben zöldebb, autók nélküli, kikapcsolódásra alkalmas rakpartot szeretnének, és egyértelműen támogatnák a rakpart gyalogosbarát megújítását – áll a közleményben.

A címlapfotó illusztráció.