×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Emmi: Van elég egészségügyi szakember és kórházi ágy, nem kell kezeléseket leállítani

 

Álhírt terjesztett és ismét riogat a Magyar Orvosi Kamara elnöke – így látja az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi). Az Emmi szerint „hiába harsogja az ellenzéki kórus”, nem igaz, hogy veszélyeztetné a kórházak működését, hogy néhány orvost és szakdolgozót átirányítanak a koronavírus-fertőzött betegeket ellátó intézményekbe. Az orvosi kamara elnöke már a tavaszi első hullám idején is közölt riasztó jóslatokat – közölte az M1 Híradója.


A növekvő koronavírusos esetszámok fokozott terhet raknak az ellátórendszerre” – kezdte az emberi erőforrások miniszterének címzett nyílt levelét a Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöke, Kincses Gyula.

A levélben azt állította, hogy a koronavírusos betegek kezelése miatt több kórházban is létszámhiány lépett fel, és elkezdődött az egészségügyi szakemberek átvezénylése. A MOK elnöke Kásler Miklósnak, az emberi erőforrások miniszterének azt javasolta: a koronavírusos betegeket is kezelő kórházakban függesszék fel az egyébként halasztható ellátást.

Őszintén sajnáljuk, hogy a Magyar Orvosi Kamara elnöke ismét csatlakozott az ellenzék riogató és valótlanságokat harsogó kórusához” – reagált közleményben az Emberi Erőforrások Minisztériuma. A tárca jelezte, hogy Kincses Gyula nyílt levelének már az első mondata is óriási tévedés. A MOK elnökének javaslatával ellentétben ugyanis egyetlen kezelést sem kell leállítani.

Az Emmi leszögezte, hogy a járványkezelő stratégia szerint lépcsőzetesen nyitják meg az ellátóhelyeket, így a vírus terjedéséhez igazodva azokból a kórházakból csoportosítanak át orvosokat, amelyek jelenleg nem vesznek részt a védekezésben. Ugyanerről beszélt nemrég az országos tiszti főorvos, Müller Cecília is.

A MOK elnökének nyílt levele ennek ellenére a baloldali hírportálokon megjelent. De a kormánykritikus sajtó nemcsak a kórházi kapacitásokat vonta kétségbe az elmúlt napokban. Megkérdőjelezték a lélegeztetőgépeket kezelő technikai szakemberek számát is: az álhíreket az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet aneszteziológus főorvosa, Madurka Ildikó cáfolta.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma az ügyben a kórházi kapacitások pontos adatait is közzétette, jelezve, hogy nem igazak az ágy- és eszközhiányról szóló hírek. Azt írták: az 1839 lélegeztetésre alkalmas ágyból az akkori számok alapján mindössze harmincat foglalt el koronavírusos beteg. Emellett szükség esetén további 16 000 lélegeztetőgép áll rendelkezésre.

A orvosok és ápolók átcsoportosításával kapcsolatban most azt írták: az átvezényelt szakdolgozók aránya ezrelékben mérhető: az orvosok 4 ezreléke, az ápolóknak pedig csak a 2 ezreléke vesz részt a legsúlyosabb koronavírus-fertőzött betegek gyógyításában, miközben a kórházi ágyak 47 százalékán nem fekszik beteg.

Van ágy, van eszköz és van ember – hangsúlyozza az Emmi, hozzátéve: a magyar egészségügy képes a növekvő betegszámmal együtt járó feladatok ellátására, és valamennyi beteg gyógyítására.

„Aki kapacitáshiányról beszél, az vagy szándékosan torzít, vagy nincs tisztában a tényekkel” – áll az Emmi közleményében.