Nem léphet be senki az iskolákba 37,8 fok feletti testhőmérséklettel

 

Kedden és szerdán kapják meg az oktatási intézmények az érintésmentes hőmérőket, amelyekkel október elsejétől, tehát csütörtöktől kötelező lesz megmérni minden diáknak és tanárnak a testhőmérsékletét érkezéskor. A tiszti főorvos 37,8 fokban szabta meg a határértéket. Ha valaki – egymás után kétszer – 37,8-nél melegebb, akkor nem léphet be az iskolába. Ahol nagyon sok a tanuló, és csak egy bejárat van, hőkamerás rendszert telepítenek – hangzott el az M1 Híradójában.


A felsőtagozatos diákok kézzel és egyenként mérnek, a hőkamera pedig egyszerre méri meg minden diák testhőmérsékletét egy fővárosi iskolában belépéskor.


Ezután következik a kézfertőtlenítés és a helyes maszkviselés ellenőrzése. A gyerekeknek természetes a fertőtlenítés és a maszk, mostantól pedig még nagyobb biztonságban lesznek a hőkameráknak köszönhetően.

A kötelező védekezési szabályok mellett más óvintézkedéseket is bevezettek. A tanulók egyszerre három bejáraton léphetnek be, így nincsenek csoportosulások, illetve módosították a csengetési rendet és hosszabbak a szünetek is az órák között.

Csütörtöktől már minden óvodában és iskolában kötelező lesz belépéskor a testhőmérséklet mérése. Ehhez a kormány 41 000 digitális hőmérőt, illetve a 400 főnél nagyobb intézményeknek hőkapukat is biztosít.

Előfordul, hogy nem betegség miatt emelkedik meg egy diák testhőmérséklete, ezért állapították meg ezt az értéket – ezt az országos tiszti főorvos mondta azt operatív törzs tájékoztatóján. Müller Cecília úgy fogalmazott: okozhatja például intenzív testmozgás vagy hormonális ciklus is. Ha valakinél magas értéket mérnek, akkor javasolják, hogy néhány percen belül ismételjék meg.

„Az iskolák és az óvodák is felkészülten, fegyelmezetten védekeznek a járvány második hullámában” – fogalmazott a köznevelésért felelős államtitkár, Maruzsa Zoltán az M1-en.

Kiemelte: a szeptemberi eredmények biztatók, csupán az óvodák fél százalékában kellett rendkívüli szünetet bevezetni, illetve az iskolák 4 százalékában, és azokban is csak egy-egy osztály esetében kellett digitális oktatást elrendelni.

Az államtitkár hozzátette: az eredmények megőrzéséhez továbbra is arra van szükség, hogy a köznevelési intézményekben is mindenki betartsa a védekezési szabályokat, kiemelt figyelemmel a távolságtartásra és a maszkviselésre.

A címlapfotó illusztráció.