Emelkedő ágban vagyunk, mégis indokolt volt tíz napra csökkenteni a karanténidőt

 

Csaknem egy hete megközelíti az ezret a napi új fertőzöttek száma, a koronavírus-járvány második hullámának felszálló szakaszában vagyunk – mondta a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs szerdai online sajtótájékoztatóján az országos tiszti főorvos.

Csökkent a kötelező karantén időtartama


Müller Cecília elmondta, 951 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 20 450-re nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt nyolc krónikus beteg, akik igazoltan koronavírus pozitivitást mutattak. 48 éves a legfiatalabb, 69 a legidősebb. Minden elhunytnak volt valamilyen alapbetegsége. 4644-en már meggyógyultak.

Jelenleg 35 fő van lélegeztetőgépen. Közel egy hete megközelíti az ezret a napi új fertőzöttek száma – összegezte. „Sajnos emelkedő ágban vagyunk” – jegyezte meg.

Akinél orvos rendeli el a tesztet, annak és a kontaktkutjainak is ingyenes az eljárás.

A szabályok betartását hangsúlyozta Müller Cecília, illetve kiemelte, hogy

aki tüneteket észlel magán, továbbra se menjen közösségbe.

Kibővült azon helyek köre, ahol kötelező a maszkviselés. Bárhol sorban állunk, tartsuk a másfél méteres távolságot. Bizonyos helyeken óhatatlanul közelebb kerülnek az emberek – lift, taxi, rokonlátogatás, esküvő, sorban állás –, az ilyen helyeken különösen fontos a maszk.

Müller Cecília beszámolt arról, hogy kedden Kásler Miklós, emberi erőforrások minisztere videómegbeszélést tartott kórházak főigazgatóival. Ezen áttekintették az aktuális járványügyi kérdéseket, és arra kérte a kórházvezetőket, hogy továbbra is a megszokott fegyelmezettséggel hajtsák végre a járvány megfékezésére hozott utasításokat.

Fontos változás, hogy a​z eddigi két hét helyett már csak tíznapos házi karantén elrendelését írja elő a jogszabály. Ennek indoka, hogy

a tapasztalatok alapján a tíznapos izoláltság kellő védettséget ad

– mondta a főorvos. A kontakt személyeknek is tíznapos karantént írnak elő – tette hozzá. Hangsúlyozta: tervszerű a védekezés, a betegutakat pontosan kijelölték.

​A védekezés nehezebb a második hullámban, mivel a vírus már közösségekben terjed. Az egészségügyet felkészítették a lehetséges kihívásokra.

A kórházi ágyak 47 százaléka üres, vagyis a meghatározott 20 százalékhoz képest több. Ameddig a gyanú nem igazolódik, addig elkülönítik a kórházban a beteget, ha beigazolódik a fertőzöttség, akkor kerül az erre kijelölt intézmények egyikébe.

Jelenleg három budapesti kórház, a Dél-pesti Centrumkórház, a Szent János Kórház, illetve az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet van kijelölve a középesen súlyos, illetve súlyos, bizonyítottan koronavírus-fertőzöttek ellátására. Amennyiben szükséges, további intézményeket vonnak be a fertőzött betegek ellátásába.

Cél az is, hogy maradjanak úgynevezett „tiszta” kórházak

Az ellátás centralizálása a cél, hogy a súlyos és középsúlyos betegek olyan intézménybe kerüljenek, ahol mind a személyi, mind a tárgyi feltétel adott gyógyításukhoz. Továbbá cél az is, hogy maradjanak úgynevezett „tiszta” kórházak, ahol nem ápolnak koronavírusos beteget – közölte.

Müller Cecília kérdésre válaszolva elmondta, a vírus örökítőanyagának felszaporodása a szennyvízben fontos előrejelzés lehet arról, hogy egy hét–tíz nap múlva mely helyeken várható több beteg.

Az iskolákban hordott egyszer használatos maszkokkal kapcsolatban hangsúlyozta, hogy azokat érdemes két napig dupla falú szemeteszsákban tárolni, majd kidobhatók a kommunális kukába. Ezek a maszkok, szemben az egészségügyi ellátásban használtakkal, nem számítanak veszélyes hulladéknak – tette hozzá.

Szintén kérdésre válaszolva az országos tiszti főorvos elmondta, az egészségügyi intézmények adatszolgáltatása része a járványügyi megfigyelési rendszernek, jogszabályi kötelezettség, hiszen a hatóságnak tudnia kell arról, hogy hány egészségügyi dolgozó vezényelhető oda, ahol munkájára a legnagyobb szükség van.

Közölte,

az sem új keletű rendelkezés, hogy a háziorvosnak jelentenie kell a fertőzésgyanús eseteket is.

Ez az adatbázis később „összefut” a laboratóriumból kapott eredményekkel, így ha a gyanú beigazolódik, akkor megkezdődhet a kontaktkutatás és a tíznapos karantén elrendelése.

Szerencsére a második hullámban sem jellemzőek az atipikus esetek, amikor fiatal, egészséges, alapbetegséggel nem küzdő embereknél lesz súlyos lefolyású a betegség. Azonban van néhány fiatal lélegeztetőgépen, akik korábban jó egészségi állapotban voltak.

A szakember kitért arra is, hogy

várhatóan október második felében lesz elérhető a szezonális influenza elleni védőoltás, ami mindenki számára térítésmentes.

Jelezte, a védőoltás beadatására a háziorvossal történt időpontegyeztetés után lesz lehetőség.

A konditermekben nem kell maszk

Kiss Róbert rendőr alezredes elmondta, hogy az elmúlt napon 12 719, a járvány kezdete óta pedig több mint egymillió esetben ellenőrizte a hatósági házi karantén betartását a rendőrség. Kiemelte, kibővült azon helyek száma, ahol kötelező a maszkviselés, a kötelezettség alól kivétel például a sporttevékenységekre szolgáló helyiségek.

Tájékoztatása szerint jelenleg 27 449-en vannak hatósági házi karanténban, az elmúlt 24 órában 3280 emberrel szemben rendelték el ezt az intézkedést, amelyet 644 esetben a határátlépés során alkalmaztak.

Kiss Róbert elmondta: jelenleg 1815 ember használja a karantén ellenőrzésére szolgáló mobiltelefonos informatikai alkalmazást. Az elmúlt 24 órában 32 esetben intézkedtek a rendőrök a hétfőn bevezetett szigorúbb védelmi szabályok megszegőivel szemben.

A rendőrök a védelmi szabályok megszegése esetén intézkednek

Kérdésre válaszolva Kiss Róbert elmondta, a szórakozóhelyeken 23 órától reggel 6 óráig csak az ott dolgozók tartózkodhatnak, kivéve, ha áru átvétele, kifizetése, illetve étel elvitele történik. A rendőrök ellenőrizhetik a védelmi szabályok betartását és megszegésük esetén intézkednek.

Kiss Róbert kérdésre válaszolva elmondta azt is, hogy ha a tömegközlekedési járművön utazó nem tartja be a maszkviselés szabályait, a járművezető felszólítja erre, és ha ennek nem tesz eleget, a vezető nem indul tovább járművével, felszólíthatja a szabály megszegőjét, hogy szálljon le, illetve rendőri intézkedést is kezdeményezhet.

Ilyen esetben a rendőrség közérdekű üzem megzavarása miatt indíthat szabálysértési eljárást. A rendőrtiszt figyelmeztetett arra is, hogy a tömegközlekedési eszköz vezetőjének bántalmazása közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűncselekményének minősülhet, amelyet a törvény súlyosan büntet.

A címlapfotó illusztráció.