×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Müller Cecília: A PCR-tesztért nem kell mindenkinek fizetnie

 

Az országos tiszti főorvos felhívta a figyelmet arra, hogy jelentősen bővült azon helyen köre, ahol kötelező maszkot viselni.

Hétfőtől új, szigorúbb szabályok lépnek életbe

Járványügyi készültség van, a szigorítások elkerülése érdekében fontos, hogy mindenki komolyan vegye és betartsa a ma bevezetett szabályokat – kezdte sajtótájékoztatóját Müller Cecília országos tiszti főorvos.

Az elmúlt 24 órában 876 új esetet regisztráltunk. A járvány kezdete óta regisztrált összes beteg száma 18 866. A 20–29 éves korosztályból kerül ki az összes pozitív esetszám 24,9 százaléka – figyelmeztetett.

Hozzátette, hogy a megbetegedettek egy része tünetmentes vagy csak enyhe tüneteket mutat, de a fertőzést ők is tovább adhatják az idősebbeknek vagy a krónikus betegségben szenvedőknek, a megbetegedés esetükben pedig akár halálos kimenetelű is lehet.

Ismertetése szerint az elmúlt 24 órában újabb 876 embernél mutatták ki a fertőzést, így a járvány kezdete óta 18 866-nál, az aktív fertőzöttek száma 13 779, 463-an szorulnak kórházi kezelésre, 35-en vannak lélegeztetőgépen, és elhunyt egy 58, egy 71 és egy 87 éves beteg. Mintegy egy hete az ezret közelíti a felfedett új esetek napi száma – jegyezte meg.

Már nem elegendő kendővel vagy sállal elfedni az orrunkat és a szánkat, szabályos maszkviselésre van szükség.

Müller Cecília felhívta figyelmet arra, hogy jelentősen bővült azon helyen köre, ahol kötelező maszkot viselni. A közösségi közlekedés és a boltok mellett hétfőtől már a mozikban, színházakban, az egészségügyi és szociális intézményekben, illetve az ügyfelfogadási irodákban is kötelező maszkot viselni.

Javasolják a maszkviselést továbbá minden olyan helyen ahol nem lehet tartan a másfél méteres távolságot, például a kozmetikákban, a fodrászoknál.

A PCR-tesztért nem kell mindenkinek fizetnie

Közölte: hétfőtől 10 napra csökkent a kötelező hatósági házi karantén időtartama, mert a vírus lappangási ideje átlagosan 5-6 nap. A külföldről Magyarországra érkezőknek szintén 10 napig kell karanténban maradniuk, azonban ebből két negatív PCR-teszttel „szabadulhatnak” – tette hozzá.

Müller Cecília beszámolt arról is, hogy szintén hétfőtől 19 500 forintban határozták meg a PCR-tesztek hatósági árát.

Tájékoztatása szerint hétfőtől közlik az oktatási-nevelési intézményekre vonatkozó adatokat. Jelenleg

húsz óvodában és hat iskolában rendeltek el rendkívüli szünetet

a koronavírus miatt. Az operatív törzs ezen felül 186 intézményben rendelt el tantermen kívüli digitális munkarendet: 177 esetben egy-egy osztályt, kilenc esetben pedig a teljes iskolát érinti a rendelkezés.

Kérdésre elmondta: a második hullám alatt is terv szerint történik a védekezés, az intézkedési tervről az aktuális járványhelyzet tekintetében döntenek. Kitért arra is, hogy „a vírustagadók és oltásellenes mozgalmak” nézetei „szakmailag teljességgel megalapozatlanok”, és akadályozzák a védekezést.

Az ellátóintézmények kijelölésének módját firtató kérdésre közölte: azokat jelölik ki, ahol az ellátáshoz szükséges összes feltétel adott, ugyanakkor figyelembe veszik a területi megoszlást is.

Szintén újságírói felvetésre Müller Cecília azt mondta: a PCR-vizsgálatért semmilyen jogcímen nem kérhető a hatósági árnál magasabb összeg. Kifejtette azt is, hogy eddig több mint 600 ezer ilyen tesztet végeztek el, „elenyésző kisebbségüket térítésre”, a többit térítésmentesen.

A tesztért fizetni azoknak kell, akiknél járványügyi szempontból nem indokolt annak elvégzése, és valaki önszántából szeretne vizsgálatot, vagy külföldről érkezve a 10 napos karantén időtartamát szeretné lerövidíteni. Kérdésre beszélt arról is, hogy iránymutatást adnak háziorvosoknak, de minden orvos a saját megítélése szerint dönt a vírusteszt elrendeléséről.

A hat év alatti gyerekek felmentést kapnak

Kiss Róbert rendőr alezredes elmondta, a hat év alatti gyerekek kivételével mindenki köteles maszkot viselni a felsorolt helyeken.

Tájékoztatása szerint a tömegközlekedési eszközökön maszk nélkül utazókat vagy az érintett intézmények területét maszk nélkül látogatókat, illetve a maszkot nem előírt módon viselőket a tömegközlekedési eszköz vezetője az utazásból és az üzemeltető az intézmények látogatásából köteles kizárni.

Amennyiben a védelmi intézkedéseket megszegők a tömegközlekedési eszközt vagy az intézmény területét felszólításra nem hagyják el,

a vezető vagy az üzemeltető köteles rendőri intézkedést kezdeményezni.

Hozzátette: a védelmi intézkedések betartását saját hatáskörben a rendőrség is ellenőrizheti. Ha mulasztást észlelnek, a tömegközlekedésben a jármű vezetőjét, intézmény esetén annak vezetőjét felhívják a szabályok betartatására, valamint egyes esetekben az illetékes kormányhivatalt vagy a kereskedelmi hatóságot is értesítik.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy zenés-táncos rendezvényeket mostantól csak 500 fő alatt lehet tartani. Az ilyen rendezvények nem tarthatók 23 óra és másnap reggel 6 óra között, és ez az időkorlát érvényes a vendéglátóhelyekre is. Azt kérte, hogy mindenki tartsa be ezeket a szabályokat a mások élete, testi épsége és egészségének védelme érdekében.

Kérdésre válaszolva elmondta: már a járvány első hulláma alatt is megjelentek megalapozatlan és valótlan hírek, többek közt az az álhír, hogy az operatív törzs a fővárost lezárná. Hangsúlyozta: a rémhírterjesztés bűncselekmény, a járvánnyal összefüggésben március 11. óta 467 büntetőeljárást indítottak, ebből 140-et rémhírterjesztés miatt.

A címlapfotó illusztráció.