×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Újraszentelték a kondorosi Batthyány-Geist-kastély felújított kápolnáját

 

Újraszentelték a kondorosi Batthyány-Geist-kastély kertjében található Jézus szíve-kápolnát. A kastély és környezete megújítása öt éve indult, benne az ékszerdoboz szépségű kápolnával. A múlt értékeinek megbecsülése, megóvása nélkül egyetlen nemzetnek sem lehet sikeres jövője – ezt írta köszöntőjében Orbán Viktor miniszterelnök – hangzott el az M1 Híradójában.

A kondorosi Batthyány-Geist-vadászkastély 2020. szeptember 19-én (Fotó: MTI/Rosta Tibor)

Kiss-Rigó László szeged–csanádi megyéspüspök szentelte fel az Ybl Miklós tervei alapján épült, neoreneszánsz stílusú Jézus szíve-kápolnát Kondoroson, Batthyány-Geist-kastély kertjében.

A csákói Geist család a 18. században érkezett német földről Békés megyébe,

ahol a helyi kultúra és a katolikus egyház bőkezű támogatói voltak. Geist Gyula 1903-ban bekövetkezett halála után felesége határozta el, hogy a csákói kastélykertben sírboltkápolnát építtet férje emlékére. A polgármester azt mondta: a vadászkastély szimbolikus hely.


A templom újraszentelésén Kovács Zoltán államtitkár tolmácsolta Orbán Viktor levelét. A miniszterelnök köszöntőjében úgy fogalmazott: a múlt értékeinek megbecsülése, megóvása nélkül egyetlen nemzetnek sem lehet sikeres jövője.

A kormányfő bízik abban, hogy

a kápolna a következő évtizedekben a Geist család leszármazottai mellett még sok hívő keresztény magyar embernek nyújt majd alkalmat imádságra és elmélkedésre.

Latorcai Csaba János államtitkár pedig azt mondta: az elmúlt három évben az egyházi örökségvédelemre fordított összeg évente több mint 100 milliárd forint.

Kondoros Békésszentandrás és Csabacsűd településekkel együtt jelentős uniós forrást nyert el a térség turisztikai fejlesztéseire. Ennek részeként újították fel most a Jézus szíve-kápolnát.