×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Spontán egyetemfoglalás? Kiképző tábort szervezett az SZFE a hallgatóinak

 

Ismert: Gyurcsány Ferenc augusztus elsején vagyonelkobzással fenyegette meg Vidnyánszky Attilát – aznap, hogy nyilvánosságra került, ő a kuratórium elnöke. Négy nappal később a Színművészeti már tábort szervez, ahol egy zágrábi egyetemfoglalás tanulságait elemzik.

Több mint egy hónappal azelőtt, hogy az Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) hallgatói elbarikádozták volna campusukat, hogy így tiltakozzanak a kuratórium megválasztott elnöke, Vidnyánszky Attila és társai ellen, az Origo értesülései szerint az egyetem kommunikációs vezetője négynapos nyári szabadegyetemet szervezett a számukra.

Ismert: Gyurcsány Ferenc augusztus elsején vagyonelkobzással fenyegette meg Vidnyánszky Attilát – aznap, hogy nyilvánosságra került, ő a kuratórium elnöke. Négy nappal később a Színművészeti már tábort szervez, ahol egy zágrábi egyetemfoglalás tanulságait elemzik.

Az erről szóló kör-e-mail:

„Feladó: Veszprémi Judit
Dátum: 2020. aug. 5., Sze, 11:45
Tárgy: Nyári szabadegyetem
Címzett: Veszprémi Judit

Kedves Hallgatók, Oktatók, Munkatársak!

Az SZFE hallgatói augusztus 11. és 14. között nonprofit szabadegyetemet tartanak, amelynek előadásai, beszélgetései tematikailag szoros vagy laza összefüggésben lesznek a modellváltással, annak társadalomtudományi, filozófiai, művészeti vonatkozásaival. A heterogén alkotói attitűdök felmutatása mellett a programnak többek között az is célkitűzése, hogy intézménykritikai szelepeket nyisson, és egy reflektáltabb emlékezetpolitika jegyében megvizsgálja, milyen tanulságok vonhatók le a jelenlegi intézményes oktatási struktúra működéséből; e konzekvenciák segíthetnének kirajzolni azokat az irányokat, értékeket, amelyek mellett a hallgatóságnak érdemes lenne kiállnia a következő időszakban.

Az események részben online felületen, részben élőben az egyetem campusain valósulnak meg. (A Szentkirályi kert az egyetem Szentkirályi utcai épületének belső kertjét jelenti.)

A programokon való részvétel REGISZTRÁCIÓHOZ KÖTÖTT, amelyet az alábbi kérdőív kitöltésével lehet megtenni:

Nagyon fontos! Korlátozott a férőhelyek száma, ezért jelentkezés nélkül nem tudtok bemenni a programokra. Kérjük, hogy időben regisztráljatok!

PROGRAMOK:

Aug. 11. (Kedd)

11:00 - Szentkirályi kert: Fiáth Titanilla börtönpszichológus, kulturális antropológus előadása zárt közösségekben a szabadság átélésének lehetőségeiről.

15:00 - Szentkirályi kert: Hajdu Szabolccsal, Ivan Buharovval és Lichter Péterrel Kemény Lili beszélget a független, kísérleti filmezés helyzetéről.

17:00 - Szentkirályi utcai épület vetítője: A Blokád (2012) című dokumentumfilm vetítése, amely a 2009-es zágrábi egyetemfoglalást mutatja be. Utána Hellenbarth Virág (HASZ) beszélget Misetics Bálinttal a polgári engedetlenség kereteiről.

Aug. 12. (Szerda)

11:00 - Zoom: Imre Zoltánnal, Jákfalvi Magdolnával és Visky Andrással Al-Farman Petra beszélget a budapesti színházi képzések oktatáspolitikai, -filozófiai, valamint szerkezet- és látásmódbeli különbségeiről és hasonlóságairól, a kortárs színházi képzés mai európai gyakorlatáról.

16:00 - Várkonyi terem: Vitafórum

Mit jelent SZFE-snek lenni most? Dramatikus vitafórum a helyzetünkről.

Alkotók: Nyáry Pál, Kabdebon Dominik, Oláh-Bebesi Bori

19:00 - Várkonyi terem: Demokratikus játszótér.

Mitől lesz demokrácia, a demokrácia? A játék története szerint megbukott a képviseleti demokrácia, és most nulláról, az általunk alakított Civil Parlamentnek kell leraknia az új rendszer alapjait.

Alkotók: Antal Bálint, Csernai Mihály, Milovits Hanna, Magasi Dalma, Kabdebon Dominik

Aug. 13. (Csütörtök)

11:00 - Szentkirályi kert: Hadas Miklóssal (Corvinus) és Horányi Attilával (MOME) az egyetemi modellváltással kapcsolatos tapasztalataikról Tóth Fruzsina beszélget.

15:00 - Szentkirályi kert: Forgács Attila szociálpszichológus előadása a szabadság pszichológiájáról.

17:00 - Szentkirályi kert: K. Horváth Zsolt és Szöllősi Barnabás által vezetett vitafórum az egyetemi privatizációkról.

Aug. 14. (Péntek)

11:00 - Szentkirályi kert: Tekinthetjük-e a színházat eszköznek? És a színház épületét közösségi térnek? Hogyan válhat a színház egy közösség részévé?

Hazánkban és külföldön is megjelentek olyan alkalmazott művészeti irányok, amelyek újra mondolják az alkotás és művészet társadalomban betöltött szerepét. Hogyan valósíthatóak meg ezek a projektek? Mik az esetleges buktatói? Hogyan kapcsolodik ez a jelenség más társadalmi változásokhoz?

Beszélgetés Neudold Júliával az Örkény Színház IRAM/Örkény Köz programjának vezetőjével és Oblath Mártonnal szociológussal, szociodrámás szakemberrel a színház új lehetséges funkcióiról.

15:00 - Szentkirályi kert: Ullmann Tamás filozófus előadása a szabadság filozófiájáról.

17:00 - Szentkirályi kert: Gulyás Mártonnal, Sipos Balázzsal, Székely Krisztával és Tarnóczi Jakabbal Holczer Sára beszélget a jelenlegi intézményes színházi struktúrában való boldogulásról.

SZÍNHÁZ- ÉS FILMMŰVÉSZETI EGYETEM

VESZPRÉMI JUDIT KOMMUNIKÁCIÓS VEZETŐ

1088 BUDAPEST, VAS U. 2/C

PHONE:

WWW.SZFE.HU”

A Színművészeti Egyetem kommunikációs vezetője hivatalos e-mail-címéről szervezett négynapos szabadegyetemet, amelyen egyetemfoglalásról, blokádról, a képviseleti demokrácia haláláról értekeztek – tette hozzá az Origo.

Kiemelték, két fellépő küllönösen érdekes, egyikük a Sándor-palotát is összerondító Gulyás Márton, másikuk Misetics Bálint, aki állításuk szerint Soros radikálisainak kiképzésében is részt vett.

Az internetes lap rámutatott: erősen megdőlni látszik a valójában persze senki által el nem hitt baloldali állítás, hogy az egyetemisták mindent maguktól csináltak. Upor László, lemondott rektorhelyettes azt állította korábban, hogy a diákok maguk szervezték a tüntetéseket és a barikádot.