×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Nemzeti érdekek iránt elkötelezett diplomatákat képeznek

 

Magyar Diplomáciai Akadémia célja, hogy olyan szakembereket képezzen, akik elkötelezettek a magyar nemzeti érdekek képviselete és védelme iránt – mondta Pacsay-Tomassich Orsolya, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára, az akadémia évnyitó ünnepségén kedden, Budapesten.

A Magyar Diplomáciai Akadémiáért és a Stipendium Hungaricum Programért felelős államtitkár a Ludovikán tartott évnyitón arról beszélt: a magyar diplomáciatörténet mérföldköve, hogy önálló, független diplomáciai akadémia jött létre Magyarországon, miután korábban mindig nagyhatalmi befolyás alatt álló intézmény képezte a hazai diplomatákat.

A szeptemberben induló és a Nemzeti Közszolgálati Egyetemmel együttműködésben megvalósuló két képzés - a Diplomataképző Program és a Diplomáciai Vezetőképző Program - diákjai előtt tartott beszédében az államtitkár hangsúlyozta:

az akadémia célja, hogy olyan szakembereket képezzen, akik szeretik a nemzetközi közeget,

akik elkötelezettek a magyar nemzeti érdekek képviselete és védelme iránt, illetve a magyar nemzeti érdekek képviseletével való azonosulás és szolgálat képessége megvan bennük. Az akadémia össznemzeti szemléletű, regionális fókuszú intézmény, amely nemzetközi szinten is versenyképes tudást ad, és olyan professzionális diplomáciai szakembereket képez, akik megfelelően és hitelesen képviselik Magyarországot, Magyarország gazdasági-politikai érdekeit a nemzetközi porondon – fejtette ki. Hozzátette, hogy az akadémia törekszik a határon túli magyarok bevonására és kiemelt figyelemmel kezeli a közép-kelet-európai régiót.

Az államtitkár az akadémia felállításával kapcsolatban köszönetet mondott többek között Orbán Balázsnak, a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkárának, Koltay Andrásnak, az Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) rektorának, és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszternek.

Koltay András, az NKE rektora arról beszélt: az egyetem feladata, hogy a magyar állam számára képezzen Magyarország és a világ dolgaiban korszerű tudással eligazodó, önálló döntéshozatalra képes, kellően művelt, szellemileg és fizikailag felkészült hallgatókat.

Úgy vélte: talán aránytévesztés lenne szimbolikus erőt tulajdonítani annak a körülménynek, hogy Trianon után 100 évvel indul útjára a Magyar Diplomácia Akadémia, de annyi mindenképpen megállapítható, hogy

100 év küzdelmei a megmaradásért, az elnyomatás ellen, a diktatúrák szorításában sikerrel jártak

Hozzátette: ez azzal a reménnyel kecsegtet, hogy Magyarország nemcsak alkotmányos, formáljogi, hanem valós, tényleges önrendelkezést is kivívhat magának „a mindenkori geopolitikai helyzetre ügyelve, de nem annak fogságában vergődve”.

A Magyar Diplomáciai Akadémia a Külgazdasági és Külügyminisztérium irányítása alatt működő oktatási intézmény, amelynek célja, hogy biztosítsa a magyar diplomáciai szolgálat egységes, magas szintű elméleti és gyakorlati képzését és az utánpótlásnevelést.

Az utánpótlásnevelést biztosító Diplomataképző Program, valamint a diplomáciai továbbképzést szolgáló Diplomáciai Vezetőképző Program szakmai támogatását a Nemzeti Közszolgálati Egyetem adja a Ludovika Campuson. Mindkét program hallgatói két féléves képzésben vesznek részt, magyar és angol nyelven.

A címlapfotó illusztráció.