×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Több mint tíz éve átláthatatlan az SZFE

 

Az Állami Számvevőszék három alkalommal ellenőrizte a Színház- és Filmművészeti Egyetemet, és számos szabálytalanságot állapított meg a közpénzek szabályszerű és átlátható felhasználása kapcsán. Ezeket az egyetem vezetése az elmúlt tíz évben a többszöri jelzés ellenére sem korrigálta.

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) 2015-ben, a 2009 és 2013 közötti időszakra vonatkozó ellenőrzéskor számos szabálytalanságot állapított meg a Színház- és Filmművészeti Egyetemnél (SZFE), többek között szám- és könyviteli, illetve vagyongazdálkodási szempontból, de a korrupciós veszélyek és szabálytalanságok ellen védettséget biztosító belső kontrollrendszer kialakítása és működtetése sem felelt meg a jogszabályi előírásoknak.

A jelentés szerint olyan eset is előfordult a vizsgált időszakban, amikor az SZFE saját dolgozójával olyan feladat elvégzésére kötött megbízási szerződést, amelynek elvégzése egyébként a munkakörébe tartozott.

A jelentés megállapításai alapján az ÁSZ tizenegy pontból álló javaslatcsomagot tett az SZFE rektorának, a 2014 és 2020 márciusa között hivatalban lévő M. Tóth Gézának arra, hogy biztosított legyen az átlátható működés. Ezek alapján a rektor egy harmincnyolc pontból álló intézkedési tervet állított össze a saját intézménye számára tarthatónak gondolt határidőkkel. Egy 2018 februárjában lefolytatott utóellenőrzéskor derült ki, hogy

az SZFE nem tudta tartani ezeket az előírt határidőket sem, és mindössze négy intézkedést hajtott végre időben, tizennégy feladathoz pedig évekig hozzá sem fogott az önkéntesen vállalt harmincnyolcból.

Újabb ellenőrzést zárt le 2019 májusában az ÁSZ, amelynek összegző jelentésében ismét tizenegy pontos javaslatot tett a korábbi ellenőrzés óta kinevezett kancellárnak, Vonderviszt Lajosnak, egyebek mellett a jogszabály szerinti leltár elkészítésével és a beszámoló leltárral való alátámasztásával, illetve a kötelezettségvállalás és a teljesítésigazolás jogszabályi előírások szerinti gyakorlásával kapcsolatban.

Az ÁSZ a 2019-es jelentés függelékében jelezte, hogy

a szabálytalan könyvelés miatt több mint nyolcmillió forintnyi kifizetésről nem megállapítható, hogy az egyetem feladatellátását szolgálta-e, és az sem, hogy a jogszabályi előírások szerint került-e rá sor.

Sőt, a jelentés szerint a 2017. évi mérleg még a leltárt sem tartalmazta. Mindezek alapján az ÁSZ szerint nem zárható ki az sem, hogy az SZFE-nél a közvagyont érintő hátrány keletkezett a vizsgált időszakban.

A közvagyon és a közpénzek védelme szempontjából indokolt volt az SZFE átalakítása, hiszen az egyetem immáron tíz éve, az Állami Számvevőszék többszöri jelzése ellenére sem tudott megfelelni a gazdálkodásra vonatkozó törvényi előírásoknak


– mondta a hirado.hu-nak az ÁSZ szóvivője, Horváth Bálint.

Az ÁSZ tegnapi közleményében felhívta a figyelmet az SZFE régi és új vezetése közötti átadás-átvétel törvényi kötelezettségére is. Erre azért volt szükség, mert Novák Eszter, az SZFE lemondott rektorhelyettese az ATV Start 2020. szeptember 7-i adásában kijelentette, hogy „nincs átadás-átvétel” a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. „Az ÁSZ célja a közpénzek és a közvagyon védelme” – húzta alá Horváth Bálint szóvivő.