A rendőrség ellenőrzi a maszk viselését a tömegközlekedési eszközökön

 

Kiemelten ellenőrzi a rendőrség hétfőtől a maszkviselést a nagyobb pályaudvarokon. A célzott akcióra azért van szükség, mert az utóbbi időben egyre többen utaznak a buszokon és a vonatokon úgy, hogy nem takarják el az arcukat. A fertőzöttek száma egy nap alatt harminchattal emelkedett, újabb halálos áldozata viszont nincs a járványnak. Jakab Ferenc virológus ismét arra figyelmeztetett, hogy a koronavírust komolyan kell venni, mert a betegség következményei gyakran súlyosabbak lehetnek, mint az influenza esetén – hangzott el az M1 Híradójában.

Hónapok óta kötelező a maszk viselése a tömegközlekedési eszközökön és a megállókban. A szabály betartását a rendőrség kiemelten ellenőrzi, országszerte lazult ugyanis a fegyelem. Azt ígérik, hogy elsősorban figyelmeztetnek, de akár helyszíni bírságot is kiszabhatnak. Korábban a MÁV és a BKK azt közölte, hogy leszállíthatják a járművekről azt az utast, aki nem együttműködő.

A friss járványügyi adatok is a megelőzés fontosságát igazolják. Tovább nőtt ugyanis a fertőzöttek száma, egy nap alatt harminchattal. Jó hír viszont, hogy nincs újabb elhunyt. Jelenleg 883-an betegek, közülük 59-en vannak kórházban és kilencen lélegeztetőgépen. Csaknem 3700-an pedig már meggyógyultak.


A koronavírus nem egy influenza. Legalább olyan veszélyes, mint az 1918-19-ben pusztító spanyolnátha, amely negyvenmillió halálos áldozatot követelt a világon – mondta Jakab Ferenc virológus a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. Hangsúlyozta: a betegség súlyos szövődményekkel jár, a tüdőgyulladás mellett több szervi elégtelenséget okoz. A magyar gyógyszeres terápiák azonban biztatók. A vérplazmát hónapok óta sikerrel alkalmazzák a betegeknél itthon, szemben az Egyesült Államokkal, ahol a módszert még csak most engedélyezték.

Már május, április környékén ezt alkalmaztuk. A Pécsi Tudományegyetem kutatócsoportja is bevonásra került ebbe a projektbe. Jó hatásfokkal tudtuk alkalmazni, a betegek jelentős része, zöme meggyógyult a kezelés hatására. Természetesen nem mindegy, hogy milyen időben, illetve stádiumú beteg kapta meg ezt a kezelést, de úgy tűnik, hatékony – tájékoztatott Jakab Ferenc.

Hozzátette: a járvány jelenlegi állása azt mutatja, hogy a vírus magától nem fog eltűnni. Ezért szükség van a védőoltásra, és bár előrehaladottak a vakcinafejlesztések, még várni kell a végleges ellenszerre. Addig pedig az egyetlen hatásos védőeszköz az elővigyázatosság. Fontos a maszkviselés, a távolságtartás és az, hogy akinek tünetei vannak, ne menjen közösségbe.

A címlapfotó illusztráció.