×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Már a XI. században főztek sört a bencés szerzetesek Bakonybélben

 

Levéltári adatok alapján már a XI. században főztek sört a bencés szerzetesek Bakonybélben. A Pannonhalmi Főapátság több mint 200 év után élesztette újjá a hagyományt, de már korszerű eszközökkel. A belga apátsági sörfőzdék tapasztalatai alapján alkották meg saját ízvilágukat.

A Zirci után már a Pannonhalmi Apátságnak is saját sörfőzdéje van. A szerzetesek elmondásuk szerint főként az odalátogatók kedvéért vágtak bele a sörfőzésbe. A négyféle erősségű és ízvilágú frissítőt a modern sörházban, világi főzőmesterek felügyeletével készítik.

Tihanyi Fülöp sörfőző mester elmondta, a sörfőzdében helyi vizet használnak, az élesztőt pedig saját maguk állítják elő. Hozzátette, az apátság gyógynövénykertjében a sörfőzde indulásával párhuzamosan ültettek néhány tő komlót is, amelytől remélik, hogy pár év múlva tud annyit teremni, hogy teljesen lefedje a sörfőzde szükségletét.

Egyszerre kétezer liter sört tudnak főzni, amely a jelenlegi erjesztő kapacitással 300 ezer litert lehet éves szinten előállítani. Egyelőre egy sörrel indulnak el, az év végéig pedig várhatóan még kettővel jönnek ki.