×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Demográfiai siker 2020 első féléve Magyarországon

 

Demográfiai sikertörténet az idei első félév Magyarországon. Minden népmozgalmi adat (születések, elhalálozások száma, termékenységi ráta, házasságkötések száma és az abortuszok száma) jelentősen javult az idei első félévben.

Demográfiai sikertörténet az idei első félév Magyarországon – derül ki a Kopp Mária Intézet elemzéséből. A kutatók a családtámogatási rendszert és népmozgalmi mutatókat együtt vizsgálták. Ezek az adatok pedig segítséget nyújthatnak a támogatások továbbfejlesztéséhez, finomításához.

A kép illusztráció (Fotó: Shutterstock)

Fűrész Tünde, a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és Családokért elnöke a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország című műsorában elmondta, minden népmozgalmi adat (születések, elhalálozások száma, termékenységi ráta, házasságkötések száma és az abortuszok száma)

jelentősen javult az idei első félévben Magyarországon.

Ezért is nevezhető ez a félév demográfiai sikertörténetnek. Már igazán régen volt arra példa, hogy ilyen hosszú ideig, fél évig tartós javulás legyen a demográfiai mutatóknál.

Ez a javuló tendencia pedig azt bizonyítja, hogy

a családtámogatásoknak egyértelműen pozitív hatásai vannak,

az emberek úgy érzik biztonságban tudnak családot alapítani, gyereket vállalni.

Az első félében, 11 százalékkal nőtt például a házasságkötések száma,

az egy évvel korábbi adatokhoz képest – mondta. Hozzátette, januárban és februárban dupla annyi házasságot kötöttek, mint 2019 januárjában és februárjában. Még áprilisban, a járvány idején is sokkal több volt a házasságkötés, mint a tavalyi év azonos hónapjában.

A beszélgetés végén kitért arra is, hogy a családpolitika akkor a leghatékonyabb, ha stabilitást és kiszámíthatóságot képes biztosítani. Ennek jeleit már 2010 óta tapasztalhatjuk, hiszen vannak olyan kedvezmények, amelyek már tíz éve a családok rendelkezésre állnak, ilyen például a családi adókedvezmény.


A teljes beszélgetés itt hallgató meg.

A címlapfotó illusztráció.