Ismét horrorkaravánt tartóztattak fel a rendőrök

 

Ismét horrorkaravánt állítottak meg a rendőrök – ezúttal az M5-ös autópályán. Egy autót szállító tréler vontatott egy másikat, amelyen szintén volt egy autó rakományként. Ráadásul a járművek csupán egy hevederrel voltak egymáshoz kötve. Az ilyen szerelvények rendkívül balesetveszélyesek, kiszűrésükre a rendőrség a lakosság segítségére is számít – hangzott el az M1 Híradójában.

Két autószállító trélert kötöttek össze, így vontatták egymást kilométereken keresztül az M5-ös autópálya Csongrád-Csanád megyei szakaszán. A rendőrök amint észlelték a több tíz méter hosszú, szerb rendszámú szerelvényt, a következő lehajtónál kivezették, és megkezdték az intézkedést.

Az elmúlt években egyre több ehhez hasonló autószállító haladt át Magyarországon. A halálkaravánoknak nevezett szerelvények gyakran túllépik a rájuk vonatkozó hetven kilométer/órás sebességhatárt is, és nem ritka az sem, hogy százzal száguldoznak az autópályán.


A Tatabányai Rendőrök júniusban például egy kisbuszt tartóztattak fel, ami a hozzákapcsolt utánfutóhoz rögzítve vontatott egy másik kisbuszt, amire még egy trélert is erősítettek.

Tavaly a rendőrök havonta átlagosan százszor intézkedtek horrorkaravánokkal szemben. Győr-Moson-Sopron megyében ezért egy kampányt is indítottak: plakátokon, több nyelven is tájékoztatják a sofőröket a szabályos közeledésről.

A hatóság az autósok segítségét is kérik: hívják a 112-t, és értesítsék a rendőrséget, hogy melyik útszakaszon közlekedik veszélyes járműszerelvény.

A címlapfotó illusztráció.