×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Pápa az új gócpont, koronavírusos megbetegedés az esztergomi Suzuki-gyárban is

 

Újabb koronavírus-gócpont alakult ki itthon: Pápán eddig huszonkét embernél mutatták ki a fertőzést, és csaknem félszázan kerültek karanténba. Úgy tudni, egy vallási rendezvényen fertőződtek meg ilyen sokan. A városban különleges intézkedéseket vezettek be: látogatási tilalom van a kórházban és az idősotthonban, és bezárt egy óvoda is. Időközben Esztergomban, a Suzuki-gyárban is felütötte fejét a kór: három ember lett beteg – közölte az M1 Híradója.


Pápán, az egyik óvodát bezárták, mert kiderült, hogy az egyik óvónő koronavírus-fertőzött. Az óvónő több kollégájával is találkozott a múlt héten egy értekezleten, ezért ők jelenleg karanténban vannak csakúgy, mint az a húsz óvodás, akik akkor az intézményben voltak. Az óvodát most fertőtlenítik.

Néhány napja a város egyik idősek otthonában is megjelent a koronavírus. Az egyik ápolónő vitte be a fertőzést, aki a férjétől kapta el. A Pápa környékén élő gondozó az otthonban egy idős férfit fertőzött meg, aki egyelőre tünetmentes, az ajkai kórházban különítették el. Most úgy tűnik, a vírust sikerült megfékezni, az intézményben dolgozó

tizenkét ápoló és a harmincnégy gondozott tesztje negatív lett.

A pápai kórházban is azonosították a fertőzést. Egy helyi lakos jelentkezett az elmúlt napokban a vírus jellegzetes tünteteivel. A kontaktkutatások alapján kiderült, a férfi külföldiektől kapta el a betegséget, és a család másik két tagja is megfertőződött. A kórházban látogatási tilalmat rendeltek el, csakúgy, mint az idősotthonban.

Egyik napról a másikra duplázódott meg az esetszám

A helyiek azt mondják, nem félnek, de kerülik a tömeget. Áldozó Tamás polgármester a közösségi oldalára szerdán feltöltött videóban azt mondta: egyik napról a másikra duplázódott meg a koronavírusos esetek száma Pápán.

Áldozó Tamás az M1-nek arról beszélt, hogy az esetek egy jelentős része között összefüggés látszik, és azt sem tartja kizártnak, hogy további szigorításokra lesz szükség a városban.

„A kontaktokon keresztül levezethető az egy helyről való elterjedése. Most már beszélhetünk róla, a sajtónyilvánosságot megkapta, ez egy vallási felekezetnek a közösségi rendezvényére vezethető vissza” – fogalmazott a polgármester.

Az ügyben azóta a Hit Gyülekezete az M1 kérdésére válaszolva megerősítette, hogy szerdán részben azért döntöttek az istentiszteleteik felfüggesztése mellett, mert a pápai gyülekezetükben többen is megfertőződtek. Részben pedig azért, mert úgy látják, egyre nő a fertőzés általános veszélye.

„Ami biztos, hogy eddig huszonkét főnél mutatták ki a koronavírust Pápán” – közölte az országos tiszti főorvos. Müller Cecília hozzátette: ez a szám tovább nőhet, hiszen a kontaktok felkutatása még jelenleg is tart.

Tüneteket mutató személy ment a közösségbe

„Ami a legfontosabb, tüneteket mutató személy ment a közösségbe. Erre nem győzöm felhívni a figyelmet, hiszen emlékszünk arra, hogy Mezőkövesden is így történt. Sopron-Sopronkövesd volt a második gócpont. Most Pápát lehet gócpontnak nevezni” – mondta Müller Cecília.

Az esztergomi Suzuki-gyárban is megjelent a koronavírus.

Július derekán az egyik dolgozó tesztje pozitív lett. Erről a tiszti orvosi szolgálat tájékoztatta a céget. A hatóság szakemberei azonnal elkezdték a közvetlen kontaktok felderítését, amibe a cég is besegít.

„A lazább kontaktokat is felkutattuk. Közel száz embert teszteltünk PCR-teszttel saját költségen. Akik közvetlen kapcsolatba kerültek az érintettel, házi karantéba kerültek. Az érintettek közül két embernek lett pozitív a tesztje. Azt fontos kiemelni, hogy a már hatósági házi karantéba helyezett munkatársaink között hozott pozitív eredményt a teszt. Összesen három pozitív esetről tudunk” – jelentette ki Bonnár-Csonka Zsuzsanna, a Magyar Suzuki Zrt. kommunikációs vezetője.

A legfrissebb adatok szerint országszerte újabb harminchárom személynél mutatták ki a koronavírust. Erre május óta nem volt példa. Az aktív fertőzöttek száma 534. Elhunyt egy idős krónikus beteg, így az elhunytak száma 600-ra emelkedett. Jelenleg 74 koronavírus-fertőzött beteget ápolnak kórházban, közülük nyolcan vannak lélegeztetőgépen.