×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

A kiberbűnözés köröket ver a jogi szabályozásra

 

A jogi szabályozás a kelleténél kicsit lassabban reagál a kibertértámadásokra – mondta Magyarország kiberkoordinátora.

Rajnai Zoltánt a Kossuth Rádió jó reggelt, Magyarország! című műsorában azzal kapcsolatban kérdezték, hogy az Európai Unió csütörtökön közölte: először alkalmazza a kibertámadások elkövetőire vonatkozó szankciórendszerét.

A műsorban elhangzott, hogy az ügyben az Európai Unió Tanácsa a korlátozó intézkedéseket hat olyan ember és három olyan szervezet ellen alkalmazza, aki-amelyek különböző kibertámadásokért felelős vagy részt vett bennük.

A szakértő közölte: az unió nem tudott dinamikus megoldásokat hozni, és nemhogy a szervezetek általi, de még a NotPetya néven ismert és hozzá hasonló zsarolóvírusok támadásai nyomán sem volt képes gyors megoldásokat találni. Ez azonban érthető is, hiszen a jogszabályalkotás hosszú folyamat – jegyezte meg.

Kibertámadást elkövető magánszemélyek büntethetők megfelelő jogszabályok alapján, de egy szervezetet vagy vállalatot nagyon nehéz „megróni” – magyarázta. Egy cég vezetőjét nem lehet elítélni kibertámadás miatt, hiszen nem feltétlenül ő a felelős, így a vállalatokkal szemben inkább szankciókat lehet érvényesíteni, amit ezúttal meg is tett az Európai Unió Tanácsa – tette hozzá Rajnai Zoltán.

A címlapfotó illusztráció.