×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Bakondi: Elégedettek a határvédelmet segítő magyar rendőrök felszereltségével külföldön

 

Újabb két kontingenst küldött Magyarország Észak-Macedóniába és Szerbiába a Nyugat-Balkán határvédelmének biztosítására. A külföldi rendvédelmi erők elégedettek a magyar rendőrökkel, akik terepjárókkal, éjjellátó készülékekkel, kézi és mobil hőkamerával segítik az érintett határszakaszok védelmét.

A kép illusztráció (Fotó: MTI/EPA/Georgi Licovszki)

Európa biztonsága szempontjából a Balkán minden értelemben – katonai, közbiztonsági, terrorelhárítási és idegenrendészeti értelemben is – kiemelt jelentőségű, ezért a magyar kormány régóta igyekszik az ott a migráció ellen védekező államoknak segítséget nyújtani – mondta Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója az M1 Ma Reggel című műsorában.

Hozzátette: a magyar kormány fontosnak tartja, hogy a mostani költségvetés tervezetében kiemelt összeg jut ezen országok EU-s tagfelvételének előkészítésére.

Magyarország a legkülönfélébb módon nyújt segítséget. A migráció tekintetében rendőri erők biztosításával. A legújabb csapatok vasárnap indultak útnak Észak-Macedóniába és Szerbiába.

A 30 tagú észak-macedón, valamint a 20 tagú szerb kontingensben szolgálatot teljesítő magyar rendőrök saját szolgálati felszerelésükkel látják el feladataikat, intézkedési jogosultságukat a fogadó ország rendvédelmi szervének irányítása, felügyelete mellett gyakorolják.

Elégedettek az észak-macedón rendvédelmi erők a magyar rendőrök felkészültségével, felszerelésével és aktivitásával. Mi is úgy értékeljük, hogy ez egy hasznos küldetés” – fogalmazott a szakértő.

Bakondi György szerint ez egyrészt azért fontos, hogy minél nagyobb távolságban segítsék a magyar határt őrizni, másrészt azért, mert így nő azoknak a magyar rendőröknek a száma, akik más környezetben és határvédelmi rendszerben is megfelelő tapasztalatokat szereznek.

A magyar rendőrök fő feladatként járőrszolgálatot látnak el a két országban a jogellenes határátlépések megelőzése és felderítése érdekében, valamint közreműködnek az embercsempészek és az illegális migránsok előállításában. Nemcsak a határ közvetlen közelében teljesítenek szolgálatot, hanem a mélységi területeken lévő utakat is felügyelik. A kontingensek terepjárókkal, éjjellátó készülékekkel, kézi és mobil hőkamerával segítik az érintett határszakasz védelmét.

Egész Európában érzékelhető a migrációs nyomás. A hétvégén több mint 200 határsértővel szemben intézkedtek a magyar hatóságok, a tengeren pedig év eleje óta majdnem tízezer migráns érkezett Olaszország partjaihoz a tavalyi 3300-as adat helyett.

Tekintse meg a teljes beszélgetést: 

A címlapfotó illusztráció.