×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Az iskolaőrség feladata az erős és elrettentő válasz

 

Az állami intézményfenntartók javaslata és az iskolaigazgatók kérése alapján csaknem 500 iskolában lesznek iskolaőrök, akiknek formaruhát, szolgálati jelvényt és igazolványt kell majd viselniük.

A rendőrség foglalkoztatja majd az iskolaőröket, akiknek augusztustól kezdődően folyamatos lesz a képzésük, hiszen többek közt jogi, rendvédelmi, pszichológiai és pedagógiai ismeretekkel is kell rendelkezniük

– mondta Horváth László miniszterelnöki megbízott a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország című műsorában. Hozzátette:

a közel 500 intézmény, ahol iskolaőrök lesznek nem egy lezárt keret. Ha valamelyik iskolában úgy gondolják, hogy szükségük van iskolaőrre, akkor azt biztosítani fogják nekik, és ugyanígy az egyes iskolaőrrel rendelkező intézmények is lemondhatnak a rendet őrzők szolgálatáról.

Horváth László kiemelte, az iskolaőr hivatalos személynek minősül, és abban bíznak, hogy önmagában a jelenléte az egy visszatartó, elrettentő erő lesz.

Az iskolaőr kényszerítő eszközöket akkor alkalmazhat, ha vele szemben nyilvánul meg erőszak,

de minden szükséges eszköze és felhatalmazása meg lesz arra, hogy ha atrocitást észlel, illetve ha egy tanár vagy diák segítséget kér, akkor olyan lépéseket tehessen, amelyek az erőszak beszüntetéséhez vezetnek – hangsúlyozta Horváth László.

Az a lényeg, hogy ezek az erőszakos cselekedetek ne utólag és véletlenül kerüljenek a napvilágra, hanem a helyszínen, hanem a helyszínen, ha kell, akkor egy gyors, erős és hatékony választ kapjanak

– emelte ki.

Az iskolaőr feladatai és jogai közé tartozik majd, hogy:

  • felszólítsa az erőszakoskodót, hogy hagyja abba társa vagy tanára zaklatását
  • igazoltasson
  • feltartóztassa az erőszakoskodót, amíg a rendőrség megérkezik
  • elsősegélyt nyújtson
  • eltávolítson illetéktelen személyeket az iskola területéről,
  • ha szükség van rá, akkor kényszerítő eszközt is használhat.

Az iskolaőrök jelenlétére azért van szükség, mert az elmúlt időszakban egyre több iskolai bántalmazás történt országszerte.

Az év elején például Mezőtúron egy diák papírköteggel verte tanára fejét, miközben társa a ruháját rángatta. Majd egyikük kezével többször az arca felé is ütött.

Volt olyan eset is, ahol szinte csak hajszálon múlt, hogy nem lett tragédia az iskolai bántalmazásból. Az egyik óbudai általános iskolában egy tanuló bicskával támadt a társára.

Győrben pedig egy gimnazista többször megszúrta tanárát egy 12 centiméteres pengéjű késsel. Itt a többi diák mentette meg a pedagógus életét.

Az Országgyűlés július elején fogadta el az iskolaőrség bevezetésére vonatkozó törvényjavaslatot, Maruzsa Zoltán nem sokkal utána nyilatkozott a közmédiának.

Abban teljes az egyetértés, hogy az iskolában az erőszakot meg kell szüntetni és nem lehet helye sem a tanulók egymás közötti, sem a tanulók és pedagógusok közötti erőszakos cselekedeteknek

– fogalmazott a köznevelésért felelős államtitkár.

A kormány ezzel az intézkedéssel szeretné megvédeni a pedagógusokat és a diákokat az egyre gyakoribb bántalmazásoktól.


A teljes beszélgetés itt hallgatható meg.