×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Kulcsfontosságú a titkosszolgálatok példa nélküli együttműködése a járvány kezelésében

 

Amikor a vírus Vuhánból elindult senki nem tudta, hogy mi fog történni. Azóta sem tudni, hogy a vírus készakarva szabadult-e ki vagy természetes folyamat során. A titkosszolgálatok elkezdtek együttműködni az egészségüggyel, rendkívüli politikai együttműködés indult el. Magyarországon, ha nem léptek volna életbe intézkedések, akkor az első hullám során 53 ezer ember halhatott volna meg.

A kép illusztráció (Fotó: MTI/EPA-EFE/Bienvenido Velasco)

A nagyhatalmak játszámáinak egy újabb színtere a koronavírus-járvány mentén kialakult helyzet. Nemcsak az egészségügyi berendezések és eszközök beszerzésének terén tehető fel a kérdés, hogy vajon melyik ország volt a gyorsabb és hatékonyabb, de a legnagyobb hírszerző szolgálatok között egyfajta propaganda-, és dezinformációs háború is zajlik.

Nemcsak a járvány lehetséges gazdasági, politikai, társadalmi hatásairól szereznek meg minél több információt, de például az Egyesült Államok és Kína egymást vádolja azzal, hogy elterjesztették a vírust.

Mi a helyzet Európában?

Nógrádi György, biztonságpolitikai szakértő a Kossuth Rádió Vasárnapi újság című műsorában azt mondta, amikor a vírus Vuhánból elindult, senki nem tudta, hogy mi fog történni.

A szakértő ismertette, a CIA első, szövetségeseknek nyújtott tájékoztatásában benne volt: nem tudják, hogy a vírus készakarva szabadult-e ki vagy magától. Az előrejelzések, többek között a WHO előrejelzései teljesen tévesek voltak, az Európai Unió országai „mellényúltak”,

ettől kezdve a titkosszolgálatok megélénkültek és teljesen új feladatokat kaptak

– mondta a szakértő.

Hozzátette: a jelenlegi helyzetben minden megváltozott. A nemzeti hírszerzés és a nemzeti termékelőállítás felértékelődött. A titkosszolgálatok elkezdtek együttműködni az egészségüggyel, miközben mindkettőnek más a feladata. Elsődleges céljuk azt volt, hogy egészségügyi adatokat szerezzenek és az, hogy matematikusokkal különböző számításokat végezzenek.

Intézkedések nélkül 53 ezer magyar ember halhatott volna meg

Nógrádi György szerint, ha nem léptek volna életbe Magyarországon azok az intézkedések, amelyek sikeresek voltak, akkor az első hullám során 53 ezer halálos áldozat lett volna hazánkban, de így a halottak száma ennek egy százaléka.

„Elkezdődött a versenyfutás a vírus leküzdéséért. A Japánok harminc országgal kötöttek megállapodást, többek között Magyarországgal, hogy kipróbálhatjuk a gyógyszert, abban a pillanatban, ahogy elkészül” – jelentette ki Nógrádi.

Az izraeli titkosszolgálat kapcsolatban elmondta, szokásukhoz híven jól szerepeltek, velük ellentétben álló országoktól tudtak segédeszközöket, gépeket beszerezni, amelyre az izraeli állam nem lett volna képes.

Az emberiség történetében megközelítőleg száz évente volt egy katasztrófa-járvány.

Körülbelül száz évvel ezelőtt volt a spanyol nátha, de akkor a második hullám volt életveszélyes, nem pedig az első – közölte.

„A titkosszolgálatok célja, hogy a világ távoli pontjaiból is szerezzenek információkat, mert ebből lehet azokat a következtetéseket levonni, amivel a politika tud mit kezdeni. Két évvel korábban mindenki információt akart kapni, de senki nem akart adni” – fogalmazott Nógrádi György.

A jelenlegi helyzetben elindult egy rendkívüli együttműködés,

mert „nagyon durván fogalmazva ez a vírus a harmadik világháborút jelenti.”

Minden ember abban érdekelt, hogy valamilyen módon véget érjen a járvány. Ezért a titkosszolgálatok együttműködése egy óriási szintet lépett. Olyan politikai együttműködés indult el, amely korábban elképzelhetetlen volt.

A migránsok behozzák magukkal a betegséget 

A biztonságpolitikai szakértő elmondta, minden járvány esetében megvan az a veszély, hogy valamilyen külső erő megerősödik. A járvány előtti hónapokban az Iszlám Állam Irakban és Szíriában meggyengült, Líbiában szétverték.

„Jelen helyzetben az Iszlám Állam és az Al-Káida megpróbálnak talpra állni, megpróbálják Európába bejuttatni az embereiket alvósejtekként, hogy adott időszakban adott parancsra cselekedjenek. Tavaly az Európába bejutott migránsok nyolcvanöt százaléka szárazföldi úton, Szerbián keresztül jutott be. Jelenleg a migránsok nyolcvanöt százaléka tengeri útvonalon keresztül érkezik és behozza magával a betegséget, miközben lehet, hogy nem is tud róla” – fejtette ki Nógrádi György.

A szakértő úgy gondolja, a WHO ebben a kérdésben nagyon mellényúlt. A WHO vezetése a kínai információkat adta tovább, amelyek falsok voltak. Szerinte egyszer talán kiderül, hogy Kína hazudott-e vagy csak mellényúltak.

Donald Trump, amerikai elnök (Fotó: MTI/AP/Patrick Semansky)

Az Egyesült Államokkal kapcsolatban arról beszélt, az országban minden alá van rendelve annak, hogy novemberben elnökválasztás lesz.

Trump fantasztikusan teljesített a vírusjárványig, de a járványra rosszul reagált – mondta.

„Trump történelmi szerencséje, hogy vele szemben egy olyan ember indul, aki hetvenhét éves, beteg, hibát hibára halmoz, ezt a jelenlegi elnök ki fogja használni. A novemberi választások rendkívül élesek lesznek, meglátjuk, hogy ki lesz a győztes”.

Jól szervezett volt a tájékoztatás Magyarországon

Úgy fogalmazott, hazánk jól szervezte a tájékoztatást. A magyar lakosság döntő része minden reggel a televízió előtt ült és hallgatta az operatív törzs vírussal kapcsolatos tájékoztatóját.

Meggyőződése, hogy ha nyugaton állt volna ki egy rendőrezredes az emberek tájékoztatására, ellenszenv fogadta volna. Magyarországon viszont népszerűvé váltak. „Sok országban másod- vagy harmadosztályú volt a tájékoztatás és ez visszaütött!” – magyarázta.


A teljes beszélgetést itt hallgathatja vissza.

A címlapfotó illusztráció.