×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Kiéleződtek a helyreállítási alapról szóló viták

 

Az elmúlt napokban éles viták folytak az uniós költségvetéssel és a helyreállítási alappal kapcsolatban is – mondta Deák Dániel, a XXI. Század Intézet vezető elemzője szombaton az M1 Ma reggel műsorában.

A helyreállítási alapról szóló megállapodást akadályozza, hogy egyes országok egyáltalán nem akarnak hitelt felvenni annak érdekében, hogy más országokon segítsenek, ugyanakkor a csőd közeli állapotba került tagállamok ragaszkodnak a támogatások gyors folyósításához – magyarázta.

A jövő hétvégi EU-csúcson jó esély van arra, hogy a tagállamok lépéseket tegyenek a megegyezés felé

– vélekedett.

Mint ismert, a magyar álláspont szerint igazságosnak, rugalmasnak, és a politikamentesnek kell lennie a gazdasági újraindítást célzó uniós helyreállítási csomagnak. Ezt azt jelenti, hogy a hasonló fejlettségű és hasonló jövedelmű uniós tagállamok részesedése nem tér.

Deák Dániel elmondta, hogy Brüsszelben ismét felmerült, hogy a helyreállítási alap kifizetését a jogállamiság bizonyos kritériumihoz kötnék.


Felhívta a figyelmet, hogy a 2015-ös migrációs válságot követően került előtérbe a jogállamisági kérdésköre, amely valójában egy „politikai furkósbotként" használt szankciórendszer.

Brüsszel a jogállamiság kérdésköre által mindenféle szankciórendszert állít fel azokkal az országokkal szemben, amelyeknek politikai álláspontjai nem felelnek meg egyes nyugat-európai vezetőknek – fűzte hozzá.

Magyarország egyedül képviselt egy álláspontot a migrációval kapcsoltban 2015-ben. Az elmúlt években azonban sok országnak változott az álláspontja,

mert belátták, hogy ez a politika népszerűségvesztéssel jár

– mondta, hozzátéve, hogy a jogállamisági vitát már csak pár ország képviseli.

Kifejtette: Magyarország azóta sokkal erőteljesebben, határozottabban képviseli álláspontját, ezen túl sok szövetségest szerzett a térségben.

Deák Dániel szerint egy Magyarországgal szembeni, nem politikailag motivált jogállamisági vizsgálat nem feltétlenül hátrányos.

Ezzel a kormányfő pénteki rádiós interjúra utalt, amelyben Orbán Viktor arról beszélt, hogy ha jogi és nem politikai szempontból vizsgálnák meg az országokat, akkor sok nyugat-európai ország elbukna egy egységes, nem politikai

Az elemző az uniós vezetők és Angela Merkel elmúlta napokban tett nyilatkozatából ítélve úgy vélte, hogy puhultak az álláspontok és Magyarország számára ebben a kérdésben kedvező változások várhatók.