×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Orbán Viktor: Több Balaton, kevesebb Adria

 

Az összes környező országban romlik a vírushelyzet. A fertőzöttek száma Horvátországban tízszeresére, Szerbiában négyszeresére nőtt. Pénteken vagy szombaton döntés születhet az esetleges szigorításokról – mondta a miniszterelnök a Kossuth Rádióban.

Forrás: MTVA

Cikkünk frissült.

Pénteken vagy szombaton döntés születhet az esetleges szigorításokról – mondta Orbán Viktor a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! műsorában.

Az összes környező országban romlik a vírushelyzet – hangzott el az adásban. A fertőzöttek száma Horvátországban tízszeresére, Szerbiában négyszeresére nőtt az elmúlt két hétben, ezért a miniszterelnök azt mondta, a nyaralóknak tanácsos a „több Balaton és kevesebb Adria”.

A kormányfő elmondta, hogy Magyarország „rendben van”, de a veszély a behurcolás.

Minden újabb fertőzés esetén megtalálható a külföldi elem

Ami Európában történik az ránk is hatással van. Minden újabb fertőzés esetén megtalálható a külföldi elem.

A kormányfő elmondta, hogy

délig kapott határidőt az operatív törzs, hogy javaslatokat tegyen le az asztalra a behurcolás elleni védekezésre.

Erről pénteken vagy szombaton születhet döntés.

Térdre eshet néhány nálunk gazdagabb ország is

A helyreállítási alapról elmondta, hogy szükség van rá, mivel szeptemberben térdre eshet néhány nálunk gazdagabb, de pénzügyileg sérülékenyebb ország. Mivel ez az összeg nem áll rendelkezésre, ezért hitelből kell ezt finanszírozni. Az Európai Unió elképzelése szerint ezt az összeget közösen vennék fel, amelyre eddig nem került sor – hangzott el az adásban.

Magyarország meg tudná vétózni a tervet – tette hozzá a miniszterelnök –, amely egyhangú szavazást igényel, de ezt a legvégső esetben lehet megtenni.

A legfontosabb feltétel, hogy

a pénzelosztás legyen igazságos, rugalmas és nélkülözze a politikai elemeket.

„Ha a pénz elköltéséhez ideológiai politikai szempontokat kapcsolnak, akkor az rosszul lesz elköltve” – jegyezte meg a kormányfő. Semmilyen politikai feltételt nem lehet összekeverni gazdasági döntésekkel.

A jogállamiság kérdése

Örömmel állok rendelkezésre a jogállamiságról szóló vitákra – reagált a kormányfő Angela Merkel nyilatkozatára.

„Ha összemérem a magyar és a német jogállamiságot, akkor abból lehet, hogy mi kerülünk ki győztesen”

– jegyezte meg Orbán Viktor.

Magyarországon elképzelhetetlen, hogy az Alkotmánybíróság tagjai párttagok legyenek. Németországban ez lehetséges – emlékeztetett.

A kormányfő szerint erről lehet egy közös beszélgetést folytatni. A jogállamiságról szóló vitákat most félre kell tenni, és azzal kellene foglalkozni, hogyan indítsák újra a gazdaságokat Európában. A jogállamiságról szóló viták azonnal politikai vitákká válnak. Ha a kettőt összekeverjük, akkor elhúzódó viták lesznek a költségvetésről.

Az unió válságkezelő képessége lecsökkent

A héten három ország kormányfőjének részvételével rendezték meg a Polgári Magyarországért Alapítvány Európa cenzúrázatlanul című angol nyelvű online nemzetközi konferenciáját. Orbán Viktor a konferenciáról elmondta, hogy az ötlet a francia elnöktől származik, aki szerint őszinte vitát kell indítani Európa jövőjéről, mert Európa bajban van.

Ezek

a bajok elég súlyosak ahhoz, hogy cenzúra nélkül, ideológiai „blabla” nélkül beszéljünk ezekről

– mondta.

Felidézte, hogy harminc évvel ezelőtt Európa a világ teljes gazdasági kibocsátásnak 25 százalékát adta, ma 15 százalékát. A védelmi kiadások jóval 2 százalék alá estek, a születésszám csökken és migrációs válsággal nézünk szembe.

„A hanyatlás helyett inkább azt a szót használnám, hogy hátrálásban van az Európai Unió, ezért kell beszélni a problémákról” – tette hozzá. Magyarország számára ezek a beszélgetések kiváló alkalmat jelentenek, hogy barátokat, szövetségeseket szerezzen.

A trianoni békeszerződés utáni száz év magány időszaka véget ért, most barátokat kell gyűjtenünk. Ezért kell a V4-szövetség, de nekünk déli irányban is kellenek barátok, a szerbekkel és szlovénokkal szépen épül a szövetségesi viszony – mondta Orbán Viktor.

Gyermekek elleni bűncselekményekért semmilyen büntetés nem tűnik túlzottnak

A Kaleta-ügyről elmondta, hogy az enyhe ítélet is annak bizonyítéka, hogy sem az ügyészég, sem a bíróság nem áll a kormány irányítása alatt.

Semmilyen büntetés nem tűnik túlzottnak, amit gyermekek kárára elkövetett bűncselekményekért hoznak.

Elmondta, hogy

az ügynek nincs vége,

a kormány egy munkacsoportot hozott létre, amely őszre javaslattal áll elő.

Az őszi törvényalkotás egyik legfontosabb kérdése a gyermekvédelmi törvények megalkotása, megváltoztatása, szigorítása, „a gyermekeinket meg kell védeni” – közölte a kormányfő.


A teljes beszélgetés itt hallgatható meg.