×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Folytatódnak a honvédelmi fejlesztések

 


Folytatódnak a honvédelmi fejlesztések – mondta a honvédelmi miniszter az M1 Ma reggel című műsorában. Benkő Tibor közölte: jövőre 162 milliárd forinttal magasabb lesz a honvédelmi költségvetés, és a 778 milliárd forint 25-30 százalékát fejlesztésekre fordítják.

1,66 százalék lesz a honvédelmi kiadások GDP-hez viszonyított aránya

Kiemelte, hogy jövőre már 1,66 százalék lesz a honvédelmi kiadások GDP-hez viszonyított aránya, így egyre közeledünk a NATO által elvárt 2 százalékos mértékhez.

A miniszter azt mondta:

a jövő évi költségvetés elsősorban a családok támogatásáról, emellett a gazdaság újraindításáról szól, de kiemelten fontos a biztonság is.

A honvédelmi- és haderőfejlesztési programot is azért indították el, hogy a biztonságot hosszú távra garantálják. Benkő Tibor jelezte, hogy a beszerzések is folytatódnak, hamarosan érkeznek például a Leopard típusú kiképző harckocsik.

Kitért arra is, hogy a katonák a járványügyi készültségi idején is folytatják feladataikat, járőrőznek, fertőtlenítenek, segítik a humanitárius korridorok biztosítását.

A honvédség részt vesz a munkahelyteremtési programban is; háromszor ezer embernek biztosít átmeneti foglalkoztatási formát.

Az első 800 ember július elsejétől már munkaviszonyban van, fizetést kap.

Wikonkál Norbert nevezték ki a honvédkórház élére

Benkő Tibort kérdezték a budapesti honvédkórház parancsnokáról is. A miniszter elmondta: az eddigi parancsnok Kun Szabó István a Köztársasági Elnöki Hivatalba kerül, mivel onnan Szegő László az Egyesült Államokba megy szolgálni. Emiatt most megbízták az orvosigazgatót, Wikonkál Norbertet a feladatok ellátásával, és szeptemberben nevezhetik ki az új kórházparancsnokot.