×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Idén is megrendezik a hagyományos kenyeret készítők találkozóját

 

Minden évben augusztus 19-én és 20-án rendezik meg a hagyományos módszerekkel kenyeret készítők találkozóját Budapesten. A Kenyérlelke fesztiválon a kenyér szerelmesei találkozhatnak, ahol megismerhetik egymást és kicserélhetik tapasztalataikat. Emellett pedig nem titkolt cél, hogy visszaemeljék a köztudatba az igazi kenyér fogalmát, készítésének változatait és eredeti ízeit.

Vajda József pék, a magyarországi kovászos kenyér iparágának megteremtője, a Kenyérlelke fesztivál megálmodója és a Pékműhely vezetője az M1 Ma reggel című műsorában elmondta, az a céljuk a fesztivállal, hogy visszaadják a kenyér és a munka becsületét.

Hozzátette: „Pont arról szól a kovász, hogy odafigyelsz rá, hiszen ott a gazda, ott a molnár, ott a pék, és ott vagy te is, aki utána elfogyasztod. Ez körforgásban kell, hogy működjön együtt a természettel. Ez nagyon fontos a kenyérnél”.

Kifejtette, a kovászos kenyérben a kovász csak lisztet, vizet tartalmaz, ennek a kettőnek a keverékéből kezdődik meg az élesztőgombák és baktériumok elszaporodása, melyek lebontják a lisztet.

Majd tejsavas erjedés megy végbe, így javul majdani kenyerünk emészthetősége, ezáltal erősödik a bélrendszerünk mikroflórája; ennek köszönhetően immunrendszerünk is javul – részletezte.

A kenyér nem hizlal. Azok a szénhidrátok hizlalnak, amelyek nem estek át az erjesztési folyamaton” – hangsúlyozta.

A címlapfotó illusztráció.