×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Elkészült a Magyar Honvédség első négy felújított Leopard A4-es harckocsija

 

Egy németországi hadiüzemben elkészült a Magyar Honvédség első négy felújított Leopard A4-es harckocsija. Ebből a típusból tizenkettő érkezik Magyarországra, majd 2023-tól csaknem félszáz, legújabb generációs Leopard tankot kap a honvédség. A széles körű haderőfejlesztés eredményeként a Magyar Honvédség néhány éven belül a térség meghatározó hadereje lehet – közölte az M1 Híradója.


A felségjelzést felragasztotta és ezzel jelképesen átvette a Magyar Honvédség első Leopard A4-es harckocsiját Lőrincz Gábor dandártábornok, a tatai alakulat parancsnoka a Krauss-Maffei Wegmann (KMW) német harcjárműgyártó udvarán. Két másik magyar tank felújítása is befejeződött, egy harmadik pedig már a festőműhelyben van.

A korábban a német hadsereg kötelékében szolgált, az utóbbi években tartalékba helyezett járműveken egy évig dolgoztak a szerelők, hogy ugyanazt a teljesítményt nyújtsák, mint újonnan.

„Kollégáim aprólékos munkát végeztek. A harckocsik minden fődarabját felújították, a már nem tökéletesen működő alkatrészeket újra cserélték” – mondta a KMW üzemének projektigazgatója, Mario Gall.

A magyar katonák átképzését, a típus jellegzetességeinek hazai megismerését szolgálják 

Az egyik tatai harckocsiparancsnok, Vad Balázs azt mondja, már alig várja, hogy vezethesse a Leopardot.

„Bár nagyra becsüljük a T–72-eseket, amikben jelenleg szolgálunk, de első benyomásra úgy tűnik, ez egy sokkal korszerűbb, sokkal kényelmesebb eszköz lesz. Több emberrel fogunk együtt dolgozni. Véleményem szerint jó választás lesz” – fogaémazott a főhadnagy.

A legkorszerűbb technikai eszközökkel felszerelt páncélosokat az üzem gyakorlóterén mutatták be

a vállalat tesztpilótái a Magyar Honvédség képviselőinek.

A Leopard harckocsik mellett egy német kiképző alakulat is érkezik Magyarországra, hogy betanítsa az itthoni kezelő személyzetet. Ezeknek a járműveknek az üzemeltetése ugyanis jelentősen eltér a honvédségnél jelenleg szolgáló T–72-esekétől.

„Harckocsizó katonáink először a vezető kiképzést kezdik meg szeptemberben” – ismertette Lőrincz Gábor dandártábornok.

A Leopard A4-es harckocsiknak elsősorban nem harcászati, hanem kiképzési feladatuk lesz.

Ezeken készítik fel a később érkező, legújabb generációs Leopardok személyzetét.

Két éve kötött szerződést a Honvédelmi Minisztérium és a német hadiipari óriás

A Magyar Honvédség páncélos fegyvernemének fejlesztésére 2018-ban kötött szerződést a Honvédelmi Minisztérium és a német hadiipari óriás. Az 56 harckocsi mellett a többi között 24 darab önjáró löveg, öt műszaki mentő harcjármű és három hídvető leszállítása, lőszer, valamint a kezelő személyzet kiképzése is szerepel.

Az új páncélosok hadrendbe állítása, a légierő jelenleg is tartó fejlesztése, valamint a hazai fegyvergyártás elindítása eredményeképpen

a Magyar Honvédség néhány éven belül a térség meghatározó hadereje lehet.

„A müncheni gyárban összeszerelt négy darab Leopard A4-es harckocsi várhatóan heteken belül megérkezik Magyarországra. Szeptembertől az év végéig még havonta két-két páncélos érkezik, így áll össze a Magyar Honvédség egyelőre tizenkét darabból álló Leopard flottája. Amihez 2023 második fél évétől még további negyvennégy, a világ legkorszerűbb tankjai közé számító A7-es csatlakozik majd” – közölte az M1 tudósítója Németországból.