×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

A jelszó megszerzésével lopják meg az adathalászok az internetbankok ügyfeleit

 

Az elmúlt időszakban megszaporodtak az adathalász-támadások. A módszer lényege, hogy a behatoló a számítógépek vagy okostelefonok segítségével megszerzi a tulajdonosok folyószámláinak jelszavát.

A kép illusztráció (Fotó: Shutterstock)

Binder István, a Magyar Nemzeti Bank szóvivője a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában elmondta, véleménye szerint azért próbálkoznak az ügyfél oldalról az adathalászok, mert tudják, hogy a banki rendszerek sokkal biztonságosabbak, a banki tűzfalakon lehetetlen az átjutás.

Kiemelte, megszaporodtak a bankszámlák elleni támadások, az adathalászok változatos módszerekkel szerzik meg az ügyfelek banki adatait. A leggyakoribb módszerek között van a bankok nevében küldött e-mailek, telefonos üzenetek, amelyekben

azt kérik a felhasználóktól, adják meg biztonsági kódjukat, illetve bizonyos személyes adataikat annak érdekében, hogy a továbbiakban is hozzáférhessenek a fiókjukhoz.

Vannak különböző adathalászok által létrehozott áloldalak is, amelyek hasonlítanak banki oldalakhoz, ezzel vezetik félre a figyelmetlen, gyanútlan ügyfeleket. A módszer lehetővé teszi, hogy az elkövető a megszerzett azonosító rendszerrel jogtalanul hozzáférhessen az ügyfél folyószámlájához és nevében bankügyleteket hajtson végre.

Az adathalászok kéretlen e-mailt küldenek a felhasználóknak, ebben található egy link, amelyre rákattintva a háttérben letöltődik egy program, és a számítógépen, telefonon tárolt adatokhoz azonnal hozzáférnek

– mondta.

Ellenőrizzük az telefonszámot és az e-mail-címet

Hozzátette, az adathalász-üzenetek felismerésére jó módszer, ha ellenőrizzük, hogy megszokott csatornán keresztül kaptuk-e az értesítést a banktól, illetve megegyezik az e-mail-cím, telefonszám a bank tényleges elérhetőségével.

Azt is kiemelte, az azonnali utalás nem jelent fokozott veszélyforrást. Ennek ellenére a Magyar Nemzeti Bank igyekszik minél szélesebb körben tájékoztatni az ügyfeleket az azonnali utalás esetleges kockázatáról, ezért is hoztak létre egy külön honlapot, ahol részletesen tájékoztatják az ügyfeleket.

Azon is dolgoznak – tette hozzá –, hogy legkésőbb december 31-ig bevezessék azt az európai uniós irányelvet, mely szerint a banki tranzakciókhoz minden esetben kapcsolódjon minimum kétlépcsős, független azonosítás.

Hangsúlyozta, ha rájövünk, hogy adathalászok áldozatai lettünk, azonnal tiltassuk le a bankkártyánkat, zároltassuk a számlánkat a banknál.


A teljes beszélgetés itt hallgatható meg.

A címlapfotó illusztráció.