×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Idén is útjára indul a Hol vagy, Kajla? turisztikai program

 

Idén is elindul az a program, amellyel a gyerekek játékos formában ismerhetik meg Magyarország látványosságait. A Kajla-útlevéllel az általános iskolák alsó tagozatos tanulói két hónapon át ingyen, szüleik pedig kedvezménnyel utazhatnak vonaton, hogy minél több helyre eljuthassanak és minél több élményt gyűjtsenek. A diákok tavaly a nyári iskolai szünetben 200 ezer pecsétet gyűjtöttek a Kajla-útlevélbe.

Július 1-jétől idén is útjára indul a Hol vagy, Kajla? elnevezésű országos turisztikai program, amelynek keretében az alsó tagozatos diákok fedezhetik fel Magyarország természeti és kulturális értékeit augusztus végéig.

A magyar turizmus teljesítménye 2010 óta folyamatosan nőtt, úgy tűnt, hogy 2020 lesz a legjobb év, azonban a koronavírus-járvány miatt két hét alatt veszélybe került. A járványhelyzet után a turisztikai ágazat a kormány gyors intézkedéseinek köszönhetően életben maradt, de igazán újraindítani csak együtt tudják a szereplők” – hangsúlyozta Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a programot beharangozó keddi budapesti sajtótájékoztatón, kiemelve, hogy ezért is van szükség az ilyen kezdeményezésekre.

Országszerte több mint 500 helyszínen lehet a Kajla-útlevélbe pecsétet gyűjteni

Elmondta, hogy a program alapját adó Kajla-útlevélben a gyerekek pecsétet gyűjthetnek, útvonalat tervezhetnek és az élményeikről is beszámolhatnak. Országszerte több mint 500 helyszínen lehet az útlevélbe pecsétet gyűjteni vagy arra kedvezményt kapni. A programhoz tartozik egy applikáció és honlap is, ahol további információk érhetők el.

Hozzátette:

július 1-jétől augusztus 31-ig a Kajla-útlevéllel rendelkező gyerekek ingyenesen utazhatnak a MÁV és GYSEV vonalain, valamint a Bahart és a Mahart egyes járatain,

de igénybe vehető lesz a kedvezmény a dunakanyari településeket összekötő hajójáratokon is.

Kiemelte, hogy tavaly nagyon népszerű volt a program: 200 ezer pecsét gyűlt össze, 50 ezer ingyenesen feladható Kajla-képeslapot küldtek el, több mint százezren utaztak a vasúton ingyenesen, és 10 millió kilométert tettek meg.

Megjegyezte, hogy hamarosan elérhetők lesznek a Kajla-körök is, amelyek gyerekeknek is szóló túrajavaslatokat tartalmaznak.

A tavalyi programban a Balaton volt az egyik legnépszerűbb útirány

Biber Anett, a MÁV Zrt. szóvivője elmondta, hogy a Kajla-útlevéllel és diákigazolvánnyal a MÁV és a GYSEV vonalain ingyen utazó gyermekek kísérői 33 százalékos kedvezményre jogosultak. A gyerekek díjmentes menetjegyeit a pénztárakban, a jegykiadó automatáknál, online és a MÁV-applikáción keresztül is ki lehet váltani.

Hozzáfűzte, hogy a program keretében Kajla kutyával matricáztak be egy nagy teljesítményű Traxx mozdonyt, amely Keszthelyig, illetve Nagykanizsáig közlekedik.

Felidézte, hogy a tavalyi programban a Balaton volt az egyik legnépszerűbb útirány a Velencei-tó, a Tisza-tó és a Dunakanyar mellett. Hangsúlyozta, hogy a nyári időszakban 75-85 százalékkal több vonat közlekedik a Balaton partjára, amely idén már Sátoraljaújhely és Győr térségéből is átszállás nélkül érhető el. A fővárosban pedig Kőbánya-Kispestről és a Keleti pályaudvarról is közvetlenül lehet utazni a Balatonhoz. A Keszthelyre közlekedő vonalon pedig – napi nyolc pár vonaton – étkezőkocsi is várja az utasokat.

Panulin Ildikó, a Magyar Posta Zrt. szóvivője elmondta, hogy a Hol vagy, Kajla? programhoz idén is csatlakozott a vállalat: július 15-től a Magyar Posta ingyen szállítja a programban résztvevők Kajla-képeslapjait, és a posta a program logisztikai partnere is.