×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Kiálltak a Hitlert dicsérő DK-s polgármester mellett szövetségései

 

Sem a Demokratikus Koalíció, sem Karácsony Gergely baloldali főpolgármester nem határolódott el László Imrétől, Újbuda DK-s polgármesterétől, aki egy testületi ülésen a náci tömeggyilkost, Adolf Hitlert dicsérte. László Imre nácizmust mentegető kísérlete beleillik abba, ahogyan korábban Karácsony Gergely nem határolódott el a zsidók listázásától. Kósa Lajos fideszes országgyűlési képviselő a történtek után azt mondta: mostanra kiderült, a DK-ban náci szimpatizánsok ülnek. A szakértő szerint az ilyen kijelentések szembenállnak a magyar Alaptörvény szellemiségével – hangzott el az M1 Híradójában.

Adolf Hitler munkásságát dicsérte a legutóbbi újbudai képviselőtestületi ülésen László Imre. A XI. kerület DK-s polgármestere azzal érvelt egy közterület átnevezéséről folyó vitában, hogy a nemzetiszocialista pártvezér megérdemelte, amiért korábban a Time magazin az év emberének választotta.

„1936-ban vagy '37-ben a Time magazin Hitlert az év emberének választotta. Megérdemelte? Meg, mert az a munkája, amit addig kifejtett, az gyakorlatilag Németország felemelkedését hozta, méghozzá látványosan, a világgazdasági válság után. Ami utána történt, az már nem igazán fér ebbe a képbe bele” – mondta a kerület első embere.

A Gyurcsány-párt politikusa később közleményben magyarázkodott. Azt írta: ez volt talán élete legszerencsétlenebb mondata, amiért bocsánatot kér. Csakhogy a náci pártvezérnek már jóval korábban, 1925-ben megjelent fő műve, a Mein Kampf, a németországi zsidók jogfosztását kimondó törvényeket pedig 1935-ben jelentette be Nürnbergben.

A DK balliberális szövetségei – köztük a szocialista Tüttő Kata főpolgármester-helyettes is az ATV péntek reggeli műsorában – védelmükbe vették László Imrét.

Álláspontjuk szerint megbocsájtható az újbudai polgármester Adolf Hitlert méltató kijelentése, politikustársuk ugyanis nagyon jó kerületi vezető.

Az M1 Híradója kereste a DK vezetését, hogy azonosulnak-e párttársuk Hitlert dicsérő gondolataival. Szóvivőjük, Barkóczi Balázs azonban érdemi válasz helyett kinyomta a telefonját.

A koronavírus-járvány ideje alatt szinte naponta posztoló Gyurcsány Ferenc pártelnök, és felesége, Dobrev Klára is néma maradt közösségi oldalán.

De Karácsony Gergely főpolgármester sem reagált az antiszemita megnyilvánulásra.

Nemcsak a kisnyilasokkal egyezett ki a DK, mostanra az is kiderült, hogy a balliberális pártban náci-szimpatizánsok is vannak – mondta az M1 híradójának Kósa Lajos. A Fidesz országgyűlési képviselője ezzel a Jobbik és a Gyurcsány Ferenc vezette párt egyre mélyülő együttműködésre utalt.

„Számtalan megnyilvánulásuk, a karlendítéstől a zsidózáson, a listázáson át bebizonyította azt, hogy ez egy neonyilas mozgalom, most pedig az derült ki, hogy a DK-ban belül vannak náci szimpatizánsok. Hiszen az, aki Hitlert elismeri, munkásságát méltatja, mi az, hogyha nem náci szimpatizáns?” – tette fel a kérdést Kósa.

A DK egyre inkább a szemkilövetők, a szemérmetlenek és a nácibarátok pártjává kezd válni – így reagált László Imre megjegyzésére a Századvég Alapítvány jogi szakértője. Ifj. Lomnici Zoltán hozzátette: aki ilyen nyilatkozatot tesz, azt a származása sem mentesíti.

A baloldalon egyre inkább elfogadott az antiszemitizmus, a rasszizmus vagy az Izrael-ellenesség. Ez egyébként európai szinten is jellemző – fejtette ki Lomnici.

„Ehhez képest a radikális iszlámmal szembeni, elnéző magatartás is párhuzamosan megjelent Európában és Magyarországon is. Gondoljunk bele abba, hogy a Jobbiknál egyszerre méltatták asz iszlámot és küldték volna a zsidókat gázkamrákba, tehát semmiképp nem menti fel a megnyilatkozókat az, hogy egyébként milyen háttérrel rendelkeznek, milyen vallásúak” – húzta alá a szakértő.

Lomnici Zoltán emlékeztetett: az ilyen kijelentések szemben állnak a magyar Alaptörvény szellemiségével, ugyanis Magyarország alkotmánya 2010 óta elutasítja a diktatúrákat és azok bűneit.