934-re csökkent az aktív fertőzöttek száma

 

Mindössze 5 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 4107-re nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma – tette közzé a legfrissebb adatokat a koronavirus.gov.hu oldal.


Elhunyt egy 100 éves, krónikus beteg, ezzel 573-ra emelkedett az elhunytak száma,

2600-an pedig már meggyógyultak.

Az aktív fertőzöttek száma 934. Az aktív fertőzöttek 39 százaléka, az elhunytak 60 százaléka, a gyógyultak 48 százaléka budapesti.

Jelenleg 183 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 14-en vannak lélegeztetőgépen.

Az oldal térképe alapján eddig Budapesten (1948) és Pest megyében (608) regisztrálták a legtöbb fertőzöttet. Ezt követi Fejér (376), Komárom-Esztergom (302), Zala (260) és Csongrád-Csanád megye (117), a sor végén pedig Békés és Tolna megye áll (13).

Megszűnt a veszélyhelyzet, de életbe lépett a járványügyi készültség. A veszélyhelyzet megszüntetését az tette lehetővé, hogy sikeres volt a járvány elleni védekezés első szakasza. Más országokkal ellentétben el tudtuk kerülni a tömeges megbetegedéseket és a több ezres haláleseteket. Ugyanakkor a járványveszély nem szűnt meg, így a járványügyi készültség fenntartására és

néhány alapvető védelmi intézkedésre továbbra is szükség van.

A maszk viselése továbbra is kötelező az üzletekben, illetve a tömegközlekedési eszközökön. A maszkot helyettesítheti a szájat és az orrot eltakaró sál, vagy kendő is. A 65 év felettiek külön délelőtti vásárlási sávja megszűnt.

A címlapfotó illusztráció.